Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Massrivningar i Björksätra

SANDVIKEN
Bostadsområdet Björksätra blir aldrig sig likt igen.
Inte sedan 382 lägenheter rivits de tre närmaste åren. När grävskoporna och saneringspersonalen gjort sitt är i stort sett hela norra Björksätra förvandlat till ett grönområde.

Annons
- Det känns tungt, säger också Sandvikenhus ordförande Håkan Bengtsson och vd Ingvar Ryckertz i samband med en presskonferens på tisdagen.
Men fortsätter befolkningsminskningen kommer 500 lägenheter till att försvinna mellan 2006 till 2010. Förutom rivningarna i Björksätra kommer även Norrsätra och Storvik att drabbas.

210 lägenheter i år
- I år ska 210 lägenheter försvinna från Sandvikenhus, säger Ingvar Ryckertz. Först 38 lägenheter som vi hoppas kunna sälja till norrmän. Tio lägenheter är redan bokade.
Sedan ska 100 lägenheter bort från Smassens väg 19-27, 48 lägenheter från Tallbacksvägen och slutligen 24 lägenheter från Annebergsgatan 3, Majorsgatan 34 och Tore Petrévägen 23 i Storvik.
Nästa år ska 72 lägenheter på Västerled 110-114 rivas eller säljas genom Svensk fritid. Sedan fortsätter också rivningen på Smassens väg.
- Det är bara konstatera att planlösningarna på de här lägenheterna inte är tidsenliga, menar Håkan Bengtsson. För oss blir det faktiskt billigare att riva lägenheterna och i stället bygga marknära bostäder. Här finns det möjligheter till seniorboende och för yngre barnfamiljer.
År 2005 ska 81 lägenheter efter Smassens väg rivas liksom 32 lägenheter på Tallbacksvägen.

Långsiktigt beslut
I planerna fram till 2010 fortsätter rivningarna efter Smassens väg. Här ska lägenheterna från 49 till 65 bort. Sedan är övre delen av Smassens väg utplånad.
- För att nå en uthyrningsgrad på 95 procent måste vi riva så här drastiskt, menar Ingvar Ryckertz. Det här är ett långsiktigt beslut för att vi ska få ekonomin i balans och anpassa oss till marknaden. Nu möjliggör vi också framtida satsningar.
25 procent av lägenheterna i norra Björksätra står i dag tomma, medan siffran för södra är 15,8 procent.
I dag bor cirka 36 750 personer i Sandvikens kommun. Prognosen till 2010 är att minskningen fortsätter ner till 34 200 personer.
- Vi ska också komma ihåg att 35 procent av våra boende är över 65 år, menar Ryckertz. Tyvärr är det så att vi tappar många ungdomar i åldrarna 20 till 29 år. På fyra år har 616 ungdomar flyttat från kommunen.
Kostnaderna för rivningarna och nedskrivningarna uppskattas till 80 miljoner. Sandvikenhus ska försöka få hjälp med kostnaderna.
- Men det ser mörkt ut, menar Håkan Bengtsson. Vi är ett aktiebolag och det är vårt ansvar att överleva på sikt.
Alla hyresgäster inom Sandvikenhus informerades per brev under tisdagen.
- Det är ett så pass stor ingrepp att vi ville informera alla hyresgäster, förklarade Ryckertz. Sedan kommer vi under resans gång att ha informationsmöten.

Snabba ryck
De hyresgäster som drabbas i år ska inom en snar framtid få information.
- Rivningarna ska vi börja med i september så det är snabba ryck, säger Bengtsson.
De boende kommer att få sina flyttkostnader betalade. Det gäller också abonnemangsflytt av el och telefon.
JÖRGEN LARSSON