Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mästarbesök i Sandviken ger status och drag

SANDVIKENFyra av Sveriges nio stormästare, landets bästa schackspelare, är i Sandviken.De ger lite extra stjärnglans åt Gästrikland Open, och erbjuder en tuff utmaning för landskapets bästa spelare.

Erik Vaarala, åtta år, är också med. Kanske är det han som sitter där som stormästare om några år. Han förlorade matchen som jag kom och störde, men motståndaren, Magnus Isetoft, var ju minst tre gånger så gammal. När Erik Vaarala spelar mot jämnåriga, då vinner han minsann.
- Han verkar ha pluggat teori, för han var otroligt duktig på öppningar, mycket bättre än jag, säger Magnus Isetoft, ändå nöjd över att ha vunnit sin första match i tävlingen.
- Det blir fler, säger han och har tre omgångar till på sig att visa vad han kan.

Sex timmar för de bästa
Drygt hundra personer är det som sitter i Folkets hus källare och spelar under fyra intensiva dagar. De bästa blir sittande i sex timmar i sträck. Runt fyra är det vanligaste, men för de mindre rutinerade kan det gå på en timme.
Tävlingen är ett distriktsmästerskap, men deltagarna kommer från hela landet.
- Det blir så tråkigt annars om vi ska sitta och spela vi som mött varandra i tjugo år. Så här blir det mer spännande, stormästarna ger lite status och drag, säger Per Åkerman.
Själv är han inte med och spelar, någon måste ju sköta allt runt omkring.
Per Åkerman arbetar heltid för Sandvikens Schackklubb, som har runt 400 medlemmar.
Hans arbete växlar mellan att lära ut schack på skolor och att hålla i seniorgrupper.
- Hos barnen går det in direkt, det är värre med vuxna som ska lära sig. Vad man än säger så frågar de varför då, medan barnen bara gör och då lär de sig, säger Per Åkerman.

HANNA JANSSON