Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Måste kunna försörja sig för att få lägenhet

GÄVLE
- Bara för att man är 20 år behöver det inte betyda att man får en egen lägenhet.

Annons
Det säger Inger Sundblom vid socialtjänsten i Gävle.
Socialtjänsten kommenterar aldrig enskilda ärenden. Därför är det svårt att få några exakta besked om just Linus Anderssons boende.
Däremot berättar Inger Sundblom vad socialtjänsten har för regler vad gäller just bostad för unga socialbidragstagare.

Ska kunna försörja sig
Grundprincipen är egentligen att man ska kunna försörja sig själv för att få en egen lägenhet. En utredning görs om socialbidragstagaren har rätt till egen bostad.
Till exempel undersöker man om det är oskäligt att kräva att personen bor kvar hemma.
- Rent generellt förlitar vi oss på att det finns prejudikat på att man inte har rätt att få egen bostad förrän man är 25 år gammal, säger Inger Sundblom.
Om socialtjänsten beslutar att en ungdom inte kan bo hemma utan behöver en egen lägenhet skrivs ett godkännande ut där en högsta hyresnivå anges. Hon säger också att det till det egna boendet följer en hel del krav.
- En hel del unga är inte mogna för det.
Inger Sundblom menar att det ofta är så att den som vill ha en lägenhet förlitar sig på att socialtjänsten ska ordna det. Hon säger att man själv måste leta rätt på en billig lägenhet att hyra och sedan presentera idén för sin socialtjänsthandläggare.
- Vi går inte ut och fixar någon lägenhet.

Ge inte upp
Även om hon inte känner till Linus Anderssons ärende tycker hon att han inte ska ge upp hoppet om en egen lägenhet. Många unga får dessutom hjälp av socialtjänsten med bostad.
- Givetvis är det så. Till exempel ungdomar som har gått på behandling och som planerar framåt.
KARIN BERGKVIST