Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Masten är farlig för barn"

Ett företag har fått bygglov att sätta upp en 60 meter hög mobilmast i Järbo. Nu protesterar personer som bor i närheten mot bygglovet.
– Strålningen är farlig för barnen.

Masten är för 4G-nätet och ska ge bättre täckning för både internet och telefoni. Men boende i trakten är oroliga för strålningen från den planerade masten.

I ett brev till kommunen skriver Gry Schmelling i Kungsberg att masten skulle försämra hälsan för elöverkänsliga människor i trakten, liksom för alla friska människor som bor eller vistas i närheten av masten.

"Speciellt tänker jag på alla barn och unga, som tillbringar en stor del av dag på förskola, skola och fritidshem vid skolan i Järbo, endast en kilometer från platsen där mastbygget planeras."

GD har tidigare skrivit om journalisten Mona Nilsson som författat boken "Mobiltelefonins risker" och som hade ett föredrag i Järbo. Hon menar att strålningen som elever utsätts för vid trådlösa nätverk kan leda till cancer, minnesproblem och psykisk ohälsa. Hon skriver att barn absorberar strålningen lättare än vuxna och kan vara 50 gånger känsligare för cancerogena ämnen.

Elisabeth Blomgren från Järbo har läst boken och tillhör dem som är emot den planerade masten.

– Jag bryr mig inte om att masterna är fula, det är hälsoaspekten jag bryr mig om. Mycket forskning visar att strålningen är skadlig för människor och djur.

Handläggaren hos kommunen säger att de inte tar hänsyn till strålningen när de beviljar bygglov utan att det är en fråga för strålskyddsmyndigheten.

GD har varit i kontakten med Strålskyddsmyndigheten som menar att strålningen från trådlösa nätverk inte är farlig.