Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mästerdumpstraren återvänder till Gävle för att prata matsvinn

Vill du bli bättre på att hitta mat i soporna?
Andreas Jakobsson, författare till boken "Svinnlandet", kommer på lördag till Gävle stadsbibliotek och pratar om dumpstring.

Frilansjournalisten Andreas Jakobsson återvänder på lördag till hemstaden Gävle för att berätta om fenomenet dumpstring. Det vill säga att leta efter mat i butikernas containrar.

På sin blogg Dumpstringslyx lägger Andreas Jakobsson ut nattens fynd, och det är en imponerande skörd han kan ta med sig hem. Sedan han började dumpstra har matkontot krympt drastiskt.

Läs mer: Här finns en längre intervju med Andreas Jakobsson

Men fyndbilderna får en också att reflektera över det enorma matsvinnet. Ett syfte som Andreas Jakobsson har haft med att skriva "Svinnlandet" är just att rikta strålkastarljuset mot all mat som slängs i onödan.

– Att man kan leva helt av att äta vad som finns i butikernas soprum är sjukt. Ett stort systemfel ligger bakom det. Det är fruktansvärt egentligen, särskilt när man tänker på att det finns människor som inte har råd att köpa mat. Någon sitter och tigger framför affären och så slänger de mat för tusentals kronor bakom affären, sa han i höstas när GD Kultur intervjuade honom under Bokmässan.

Ser du någon lösning som minskar svinnet?

– Jag tror att det enda sättet att minska svinnet är att höja skatten på sopor. Om det blir dyrt att slänga kommer man hitta andra lösningar.

*

Läs mer: Hitta alla artiklar från GD Kultur här

Läs mer: Missa inte det senaste – följ GD Kultur på Facebook