Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mat för utflykten

All mat smakar bättre under bar himmel. Men ska maten följa med på picknick bör den klara transporten utan att tappa smak eller fräschör. Vill man lämna grundstadiet med smörgåsar är pajer ett bra alternativ. Gärna med en tålig sallad till.

Det har hunnit gå närmare 50 år sedan min mormor försökte ropa in oss barnbarn med att hon skulle bjuda på något nyttigt. Men vi visste vad det handlade om. Hon hade plockat nässlor och nu trodde hon att vi skulle äta resultatet – en grön soppa. Vi la benen på ryggen och höll oss i skogen resten av dagen. Men faktum är att nässlor är både nyttiga och helt gratis. Så länge man tar de översta toppskotten kan man hålla på och skörda mer eller mindre hela sommaren. Så på med handskarna och ut och skörda!

Paj kan låta ambitiöst när picknickandan faller på. Vem har tid att knåda ihop en deg och vänta på att den ska bakas klart – ett projekt som tar minst en timme. Och det är ingen timme vilken som helst utan en bad- och soltimme. Tänk om solen hunnit in bakom ett moln när pajen precis blivit klar.

Okej, det tar tid att baka paj, men vem har sagt att det måste göras i sista stund. Paj hör till de rätter som inte tappar smak eller utseende efter en sväng i frysen. Köp flera springformar, det vill säga pajformar med löstagbar botten, och frys in pajerna med form och allt. Då klarar den sig bra i frysen även om något skulle falla över dem. Knepet med fryst paj innebär också att pajerna klarar sig länge utan kylklampar eller termoväska. Mindre att bära, men ändå säker mat. Kan det bli bättre?

Salladsblandningar och picknick är ingen bra kombination. Bladen sloknar snabbt i värmen och salladsblandningen blir blöt, sladdrig och trist. Väljer man att göra salladen på hårda grönsaker som vitkål, morötter, zucchini och paprika klarar den sig bättre. Som salladsskål på utflykten fungerar en kraftig fryspåse i plast utmärkt – i med alla ingredienser till salladen, blanda i en enkel dressing och ruska om. Salladen är klar för utflykt.

Om man ändå vill ha en traditionell sallad kan man ta med ingredienserna var för sig, det vill säga ett helt salladshuvud, tomater, gurka och vad man nu vill ha. Då klarar sig grönsakerna betydligt bättre. Priset man får betala är att kniv och skärbräda måste med och att jobbet måste göras ute i fält.