Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mat på indonesiskt vis

Indonesisk mat är stark, söt och serveras i en enda röra. Som nasi goreng där fläsk, kyckling, räkor och ris blandas med grönsaker – allt toppat med strimlad pannkaka. Här gillar vi dock var sak för sig och bjuder på en "sorterad trerätters" med tydliga indonesiska smaker.

Annons

Det finns enkla knep för att få maten att smaka indonesiskt - även om man inte alltid har tillgång till de rätta råvarorna. Med en stark chilipasta, söt soja och kraftfullt smaksatt sesamolja skickar vi genast smaklökarna i riktning mot Indonesien. Och med en nyvässad kökskniv blir färden en fröjd.

Sambal oelek är kryddan som får den indonesiska maten att lyfta. Chilipastan måste användas med försiktighet för här är det styrka långt bortom kryddor som vitpeppar och liknande. Sambal finns i flera varianter. Vanligast är den röda sambal oelek, men det finns också en stekt variant som kallas sambal brandal. Den senare är mörk och betydligt fylligare om än inte starkare i smaken. Båda används flitigt i smaksättningen.

Indonesisk soja, eller ketjap manis som är den vanligaste, är en söt soja som dyker upp i snart sagt alla indonesiska recept. Ordet "ketjap" betyder kryddsås och att det påminner om ketchup är ingen slump. När den första ketchupen såg dagens ljus i slutet av 1800-talet var det just indonesisk ketjap som stod som förebild, åtminstone vad det gäller namnet.

I europeisk matlagning använder vi i regel neutral olja i matlagning. I Indonesien vill man gärna ha olja med utpräglad smak. Jordnötsolja, och inte minst sesamolja, är smakrik och ger allt den kommer i kontakt med en påtagligt asiatisk smak.

Så långt smaker. När det gäller matens format måste den naturligtvis vara möjlig att äta med pinnar. Det innebär att den måste delas redan i köket och inte vid bordet, som vi i västerlandet är vana vid. Strimla, strimla och åter strimla är en asiatisk kocks vardag.

På hemmaplan skulle antagligen alla rätter bjudas samtidigt under beteckningen ristaffel. Här blir den uppdelad på tre tallrikar så att vi hinner ta in alla spännande smaker.