Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alltid rätt med Riesling

/

Riesling. Ordet ger mig rysningar – av välbehag. Men många får kväljningar, eftersom de druckit söt och hållningslös ­billighetsriesling.

Annons

Denna Tysklands och Alsaces stora druva innehåller extremt mycket syra, men har också den underbara egenskapen att fruktens sötma behålls även i vinifierat tillstånd – också efter lagring. En dålig riesling smakar bara jolmig frukt och saknar syra.

Bra riesling passar nästan alltid. Som heltorr till drink, till fisk och skaldjur eller ost, som halvtorr till skaldjur, rökt fisk och asiatiska rätter och som söt till efterrätter eller att bara sitta och läppja på.

Mosel, Nahe och Rheingau ger de flesta och bästa tyska rieslingarna, och ofta, men inte alltid, är de lätta.

Alsace levererar majestätisk riesling med kraft, kropp och elegans och Österrike producerar allt fler och allt bättre viner av druvan.

Men även i Nya världen gör man rieslingvin. Rieslingkaraktären finns kvar, men vinerna har i övrigt inte så mycket gemensamt med dem från Tyskland och Alsace. Samla några vänner för en provning – sötman varierar i vinerna, men alla har aptitretande syra!

Mer läsning

Annons