Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Älskade entrecôte

/
  • Bearnaisesmör smakar som bearnaisesås men är sju gånger enklare att lyckas med. Kan förberedas i god tid och är perfekt till en smakrik entrecôte.
  • Entrecôte ska grillas häftigt, hett och inte en sekund för länge. Torrgrillning av denna saftiga köttbit är en dödssynd.
  • Det insprängda fettet är entrecôtens kännetecken. Låt det hänga med ända fram till tallriken, då blir köttet saftigt och gott. Sedan har det gjort sitt och kan skäras bort.
  • Massor av blandad, torkad peppar får rosta runt i pannan innan pepparsåsen kokas med grädde, vin och kalvfond.
  • Bearnaisesmör smakar som bearnaisesås men är sju gånger enklare att lyckas med. Kan förberedas i god tid och är perfekt till entrecôte.
  • Servera körsbärstomater till entrecôten.
  • Café de Paris är världens mest kopierade aromsmör, en gång skapat för just entrecôte.
  • Entrecôte trivs i kryddigt sällskap. En mustig pepparsås smaksatt med rostad peppar sitter klockrent.
  • Bearnaise- och Café de Parissmör kräver dragon.

Det finns kött - och det finns entrecôte. Ett närmast perfekt kött oavsett tillagning. Så här års är det grill ­eller panna som gäller, gärna med ganska tuffa tag. ­Entrecôte gillar inte ljumma galler eller lama pannor utan här ska det vara full fart på gränsen till för hett.

Annons

Jag vet, jag vet. År ut och år in har jag beskrivit den optimala grillen med sitt gråglödande kol. Det funkar till entrecôte också, men här har vi för en gångs skull ett kött som kan busgrillas över snudd på öppen låga. Entrecôte med sitt insprängda fett blir bäst om den grillas över riktigt het glöd eller stekt i ordentligt förvärmd panna. Glöm snäll gasolvärme eller moderna teflonpannor, här är det kol eller gjutjärn som gäller.

Entrecôtens egenskaper med fettpartier både i och runt köttet gör det som klippt och skuret för grillning. En del av fettet smälter under tillagningen och matar därmed själva köttpartierna med smak samtidigt som det motverkar uttorkning. Låt fettpartierna hänga med ända fram till tallriken, men väl där har de gjort sitt och kan skäras bort för hälsans skull.

Entrecôte som grillas behöver inga märkvärdiga marinader. Här räcker det bra med salt och peppar som blandats med ett par matskedar rapsolja.

Vill man trolla fram mer köttsmak åker en nypa curry med i oljan. Curry får nötkött att smaka så mycket mer utan att det för den skull smakar curry.

Bearnaisesås och pommes frites låter kanske fantasilöst, men här är det ett perfekt tillbehör. Orkar eller vågar man sig inte på den knepiga såsen kan man alltid röra ihop ett bearnaisesmör som har snudd på samma smak. Pommes frites blir bäst om man gör den själv. Så här års kan man strimla några bakpotatisar som klarar friteringen bättre än färskpotatis. Pepparsåsen gjord på rostade pepparkorn är ett annat gott tillbehör. Massor med peppar är det, men rostningen mildrar så slutresultatet är betydligt snällare än man kan tro.

Mer läsning

Annons