Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äntligen dags att ta fram grillen

/
  • Grillad entrecote med kall paprikasås är en favorit under sommaren. Gärna med grov country frites från egen spis som tillbehör.
  • Ugnsrostade potatisklyftor med finhackad chili och salt smakar alltid gott till grillat.

Efter en lång vinter i köket känns det härligt att damma av grillen och laga mat över glödande kol under bar himmel. Plötsligt är det helt okej med os och rök – så länge det inte blir öppen eld i grillen.

Annons

Visst är det härligt när grillröken och goda dofter från köttet kittlar i näsan. På en gång uppstår en förväntan som i regel infrias i form av en god köttbit.

Risken att misslyckas vid grillen är egentligen obefintlig så länge man håller sig till några enkla regler. Först och främst gäller det att fixa en fin glödbädd. Var inte för snål med bränsle och vänta till dess kolen eller briketterna får en grå färg och är lätt glödande. Stanna kvar vid grillen under tiden köttet ligger på gallret. Köttsafter i kombination med olja kan lätt ge öppen låga. Då gäller det att flytta köttet eller dämpa elden med grillock eller rent vatten från en blomspruta.

Till sist, grilla inte för länge. Kött är godast om det bjuds saftigt. Vill du ha genomstekt kött blir det bäst om man lägger en bit ugnsfolie i ena kanten av grillen och flyttar dit köttet efter ett par minuter på varje sida. Den intensiva värmen torkar annars ut köttet med dåligt resultat som följd.

Så länge man har mört kött är behovet av marinad inte så stort som många tror. Oftast räcker det med lite olja och svartpeppar. För mycket marinad ökar risken för öppen låga i grillen, vilket snabbt förstör köttet.

Förbered allt som ska serveras till köttet i förväg och se till att det är klart att servera innan köttet läggs på värmen. Grillat kött kan aldrig vänta utan ska helst gå raka vägen från galler till tallrik. Att den ugnsrostade eller friterade potatisen inte är glödande het kan man leva med så länge köttet känns nygrillat och saftigt.

En lagom genomstekt eller grillad köttbit känns ungefär som tummens bas, det vill säga området där tummen övergår till handflata. Känn efter och lägg jämförelsen på minnet.

Dan Strandqvist/TT Spektra

dan.strandqvist@ttspektra.se

Mer läsning

Annons