Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äntligen tid för grillat

/

Många har säkert redan tänt grillen en eller flera gånger i år, men för alla som inte hunnit bli varma i kläderna gör vi en kort repetition:

Annons

Se till att grillen är ren – är gallret hopplöst bränt och rostigt bör det bytas ut.
Var noga med att tända kolgrillen i tid. Grillkol eller briketter ska hinna bli grå och se ut som cigarraska innan själva grillningen börjar.
Undvik att använda tändvätska, som innehåller allt möjligt som man inte vill äta och lätt ger bismak. Grilltändare av skorstensmodell eller elektrisk grilltändare är att föredra. En helt vanlig varmluftspistol på full gas funkar också.
Allt går att grilla, men så länge vi håller oss till kött är marmorerade köttbitar klart bäst. Det innebär att fett finns insprängt i själva köttbiten – och då handlar det ofta om framdelskött.
Entrecote eller fläskkarré är egentligen kött från samma ställe, det vill säga nedre delen av halsen på en ko respektive gris, och båda är rejält marmorerade. Perfekt för grillen med andra ord. Gör inte misstaget att putsa bort fettet före grillning. Däremot är det helt okej att skära bort det på tallriken.
Grilla inte för länge och på alltför het grill. Brända köttbitar blir ingen glad över och kött som får ligga för länge i hettan blir torrt och trist hur marmorerat det än är.
En bit kraftig aluminiumfolie är alltid bra att ha till hands. Lägg folien på ena sidan av grillen och lyft dit köttbitar som riskerar att bli brända.
Till sist, tänk på att grillat kött är en färskvara. Det gillar inte att vänta – servera och njut!

Receptet hittar du som länkar här intill!

DAN STRANDQVIST

Mer läsning

Annons