Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Årets sista matfest

/
  • Festlig dessert. Pannacotta är en perfekt dessert när man inte vill stå för länge i köket.

Årets sista måltid brukar man laga i festblåsa eller andra mer ömtåliga kläder. För att klara sig från kemtvätt gäller det att förbereda det mesta i god tid.

Annons

Som yrkeskock förbereder man alltid. Om möjligt ända fram till serveringsstadiet. Fullt ut funkar det bara på vissa kalla rätter, men allt som är gjort är gjort. Hemma är det kanske inte lika allvarligt, men just till festkvällar som nyår tycker jag att man ska tänka professionellt. Det där med att alla ska hjälpa till håller inte i praktiken. Ingen vill solka ner finkläderna och överraskningsmomentet går förlorat.
Toast Skagen är inga märkvärdigheter. En bit stekt vitt bröd med en skaldjursröra toppad med löjrom. Men toasten är populär och under mina år som kock har den alltid sålt bra. Här är den idealisk, eftersom den går att förbereda och bara lägga ihop när den ska serveras. Se bara till att göra röran fast. Äkta majonnäs binder bäst och frysta räkor måste tina och kramas ur ordentligt innan de hackas ner, annars får du en Skagensås som rinner ut över toast och tallrik.
Helstekt kött blir alltid saftigare än portionsstekt. Alltså, ska man förbereda för flera är det helstekt som gäller. Prova den mörade ytterfilén från gris som dykt upp som ett prisvärt alternativ till fläskfilé. Tillagas som filé, men ger mer rejäla bitar. Här bjuds köttet med spritsad duchessepotatis, det vill säga potatismos med äggulor som blir vackert efter rostning i ugn.
Till sist en gudomlig pannacotta smaksatt med färsk vanilj och en skvätt Cointreau. Några bitar exotisk frukt utgör den spännande garneringen. Hela middagen kan förberedas på dagen för att sedan enkelt kunna värmas och serveras när gästerna kommit. Och till sist, kom ihåg att ta det lugnt. Det gör inget om måltiden tar ett par timmar. Ingen vill ju i alla fall bryta upp före midnatt.
Dan Strandqvist/TT Spektra
dan.strandqvist@ttspektra.se

4

Mer läsning

Annons