Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ät dig smal med GI

/
  • Krabbkakor. Kryddiga krabbkakor gjorda på fisk, krabba och ägg. Ytterst få kolhydrater om du äter dem utan ris, pasta eller potatis.

Stekt ägg och bacon till frukost, kokt fisk till lunch och en köttbit med en matsked bearnaisesås till kvällen.
Inte låter det som en bantningskur - men det är just vad det är. Den kallas GI-metoden, och funkar, förutsatt att du står ut.

Annons

Jobbar man som kock är det lätt att lägga på sig några kilon i takt med att åren går. Jag vet, för det var just den där smygande viktökningen som drabbade mig. Från att ha varit en cykelfantast kring 75-kilossträcket för så där 30 år sedan kom hojen att ersättas av bil och vikten att öka med något, eller några, kilo varje år.

I somras fick jag nog. Med 118 kilo slöhög på vågen insåg jag stundens allvar och bestämde mig för att ge det där med GI, glykemiskt index, en ärlig chans.
I dag, fem månader senare, har jag tappat nära nog 20 kilo, mår betydligt bättre och har till och med köpt en riktig cykel att svettas bort ytterligare några kilo på när våren väl kommer.

Hur funkar då det där med GI?
Innan jag hade testat var jag minst sagt tveksam till metoden. Du får äta fett, om än inte frossa i det, men allt som innehåller kolhydrater är bannlyst. Därmed är det tack och adjö till potatis, allt bröd (här kan saknaden bli stor), ris, pasta, socker, alkohol och sötsaker. Du måste inledningsvis hålla ut två, tre dagar med lätt huvudvärk innan kroppen ställer om sig för det nya livet.

Normalt tar kroppen den lätta energin som den tillgodogör sig från kolhydrater i det du äter. Får den inga kolhydrater måste den leta energi någon annanstans och då hittar den det fett du lagt på dig genom åren. Men, att bryta ner fettet är en arbetsam process för kroppen, därför föredrar den lätta kolhydrater i första hand.
När den väl ställt om sig rasar kilona förvånande snabbt och utgår man som i mitt fall från en rejäl övervikt kan man tappa upp mot fem kilo i månaden. Här är några tips på mat som du kan äta samtidigt som kilona rasar.

Dan Strandqvist/TT Spektra
dan.strandqvist@ttspektra.se

Mer läsning

Annons