Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bakade knölar

/
  • Bakade potatisar kan fyllas på en mängd sätt. Allt från en enkel smörklick till smarriga röror.

Stora eller små knölar. Bakade i ugn, mikro eller på grillen. Som tillbehör med smör och salt eller på egen hand med en smaskig röra. Bakad potatis kan verkligen dyka upp i många skepnader.

Annons

Från början var bakad potatis inget annat än potatis som lagts i eller precis intill elden. Kolsvarta knölar som antagligen mest smakade sot, men som i alla fall var mjuka. Sedan har tekniken förfinats och i dag har fokus flyttats från själva potatisen till vad man har som tillbehör.

I sin enklaste form bakas potatis i ugn och serveras som just tillbehör till en stekt eller grillad köttbit. Har man bråttom kan mikrovågsugnen vara till hjälp. I mikron sjunker tillagningstiden från normalt en timme till cirka 15 minuter, beräknat på fyra portioner. Till skillnad från den vanliga ugnen varierar tillagningstiden i mikro, beroende på hur många potatisar som ska bakas.

En bakpotatis tar inte ens tio minuter på sig att bli klar i en mikro, två potatisar lite drygt tio minuter och så vidare.

Grillsäsongen står för dörren och snart flyttar många ut köksarbetet i det fria. Potatis kan även bakas på grillen, men det tar lika lång tid som i ugn så det gäller att ha tålamod. För att klara grillens intensiva värme måste potatisarna lindas in i folie. För bästa resultat bör foliepaketen vara öppna uppåt så att fukten har någonstans att ta vägen. Grillen är också enda platsen där potatisen ska folielindas innan tillagning.

I mikron är det totalförbjudet med allt vad metaller heter, och i vanliga ugnen leder det ofelbart till blöta potatisar med mjukt och trist skal.

Allt du behöver göra är att sticka hål på skalen, på några ställen, och sedan in med knölarna på ugnsgallret. Hålen gör att potatisarna kan andas under tillagningen.

Utan hål finns viss risk att trycket från fukten i potatisarna gör att de helt enkelt exploderar inne i ugnen. Inget farligt, men det blir inte mycket kvar av potatisen.

Trist – inte minst som det brukar ske strax innan de ska serveras och förväntningarna på något gott har börjat växa.

Dan Strandqvist/TT Spektra

dan.strandqvist@ttspektra.se

Mer läsning

Annons