Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags för vild mat

/
  • Med lök, enbär och örtkryddor som timjan och rosmarin förstärks viltsmaken, antingen det handlar om älg eller annat vilt i grunden.

Älgjakten är en högtidsstund för många. Dels för själva jakten men också för tillfredställelsen att fylla frysen med högklassigt kött. Saknar man både bössa och jaktmarker går det bra att jaga i affärerna också.

Annons

För alla som jagar är viltkött en viktig del i mathållningen, vare sig det är vardag eller fest. Tyvärr är vilt inte lika vanligt hos dem som inte jagar. Synd, för viltkött är antagligen det renaste och mest naturliga kött som finns.

Älgen är vårt i särklass största vilt och ett fullvuxet djur kan ge ett par hundra kilo kött. Älgkött har mer smak än vanligt nötkött och fetthalten i musklerna är lägre, vilket gör att älgkött får betydigt bättre hållbarhet. Det ska man tänka på, inte minst om köttet mals och blandas med fläskfärs för ökad saftighet. Då är det fläsket som styr hållbarheten som blir avsevärt kortare.

Ett annat sätt att öka hållbarheten är att röka köttet. Rökta viltstekar är alltid uppskattade och kombinationen rökt vilt, crème fraiche, majonnäs och lite pepparrot är gott att servera på smörstekt vitt bröd. Garnera friskt med späda blad och servera gärna förrätten medan brödet ännu har lite värme kvar. Just kontrasten mellan kall viltköttsröra och varmt bröd ger extra stilpoäng.

Vill man ha extra smak på sitt älgkött kan det läggas i marinad. Alkohol eller syran hos vinäger har en mörande effekt. Grovt stötta enbär och färsk rosmarin är goda kryddor att ha i marinaden. Däremot ska man inte ha salt som torkar ur det redan magra köttet. Köttet behöver inte ligga överdrivet länge. Redan efter ett dygn har det fått fin smak och kan exempelvis stekas som rostbiff i lågtempererad ugn.

Stektiden är ganska lång, men med stektermometer är det lätt att avgöra när köttet är klart. Vid 58 graders kärntemperatur är det riktigt rött, väntar man till 63-64 grader är det rosarött och efter 70 grader genomstekt.

Tänk på att allt helstekt kött efterdrar. När önskad kärntemperatur är uppnådd lyfts köttet ur ugnen och lindas in i folie. Så får det ligga i rumstemperatur i minst tio minuter för att köttsafterna ska sätta sig.

Dan Strandqvist/TT Spektra

dan.strandqvist@ttspektra.se

Mer läsning

Annons