Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De bästa vintervinerna

/

Vare sig vi vill det eller inte är vintern på väg. Ska vi lyssna på Systembolaget så kom den redan i veckan. Då fylldes hyllorna med vad de kallar för årets nya vinterviner.

Får du vinslattar över ibland?

Annons

Ett knappt 40-tal mysviner dyker upp på Systembolagets hyllor i mitten av november, och som vanligt har jag sniffat och spottat mig fram till några nya favoriter.

Hittar ni också viner som ni vill dricka mer av, ja då kan det vara läge att bunkra. Vinerna finns nämligen bara till försäljning i cirka tre månader. Själv funderar jag på en låda Pinot Gris J Hauller & Fils 2010 (97067) från Alsace, Frankrike, för 105 kronor. Den passar lika bra nu som senare i vår.

Eller några bubbelflaskor av Stift Klosterneuburg Sparkling Rosé (96067) Österrike, för 85 kronor, som blir en utmärkt sommardrink. Nedan följer några av mina andra nya favoriter.

Bellingham Ancient Earth Grenache Blanc 2011 (90099) Coastal Region, Sydafrika

Druvan grenche blanc hittar man vanligtvis i Rhônedalen eller norra Spanien - men här är en variant från Sydafrika med kryddig och örtig doft, höstäpplig smak med fattoner och lång eftersmak.

Passar till: Smakrika fiskrätter.

Pris: 89 kronor

Wolf Blass Gold Label Chardonnay 2010 (94026) Adelaide Hills, Australien

Smakrikt och kraftfullt vitt vin med rostad fatighet och smöriga toner. Alkoholkraftigt ”powervin” som samtidigt har stram grönäpplig friskhet och syra.

Passar till: Smakrika fiskrätter men också lättare kötträtter.

Pris: 129 kronor

Luis Cañas Gran Reserva 2004 (92033) Rioja, Spanien

Dov doft med lätt mognadston, fattoner och mörk solmogen bärighet. Sval, elegant smak med stram körsbärig ton och avslutande lingonsyrlighet. Grand Reserva betyder att vinet legat två år på fat och tre år på flaska.

Passar till: Mustiga kötträtter som gärna får serveras med krämiga tillbehör.

Pris: 199 kronor

Altano 2010 (90126) Douro, Portugal

Ekologiskt vin från portvinsdalen gjort på fyra lokala druvor: Tinta barroca, touriga nacional, tinta roriz och touriga franca. Fyllig, lite eldig, doft med mörk solmogen bärighet i björnbärsstil, kärnbärig smak med strävhet och syrlighet i bra balans.

Passar till: Smakrika vilträtter eller annan mustig köttmat.

Pris: 99 kronor

Red Diamond Merlot 2009 (92013) Washington State, USA

Vin med sval syrlig svartvinbärig doft och sötmogen, bärig smak, rejäl strävhet, kryddighet och fattoner.

Passar till: Kötträtter som serveras med syrliga och/eller krämiga tillbehör.

Pris: 89 kronor

Här är ett bra tips. Koka ner det till en reducerad vinbas och frys in i isbitspåsar. Perfekt koncentrerad vinsmak att plocka fram nästa gång du gör en gryta eller en sås. (TT Spektra)

Jens Dolk/TT Spektra

Mer läsning

Annons