Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den goda vinterpastan

/

Pasta äter vi året runt, men rätterna skiljer sig åt beroende på säsong. Den kalla årstiden är det mustiga pastarätter som gäller. Gärna med ostgratinerade rotsaker, starka kryddor eller smakrik köttfärssås.

Annons

Den gemensamma nämnaren för vinterns pastarätter är att de ska serveras med sås. Såsen gör att maten mättar mer och inte minst håller sig varm till sista tuggan. Sommarpastor kan göras lättare, med olika tillbehör som bara strös över, till synes helt utan planering. Men de får vänta några månader.

För att lyckas med pastan, oavsett tid på året, gäller det att koka den på rätt sätt. Kolla på förpackningen och följ den angivna koktiden, möjligen kan du nöja dig med en halv minut kortare eftersom pastan efterkokar något sedan den tippats upp i durkslag.

Pasta tillreds alltid i stor kastrull. Se till att vattnet är saltat och kokar ordentligt innan pastan tillsätts. Olja i vattnet gör ingen nytta. Däremot ska den färdiga pastan rinna av, tippas tillbaka till kastrullen, få en skvätt god olja och kryddas med ett par varv på svartpepparkvarnen.

Sättet att lägga upp pasta skiljer sig beroende på var man befinner sig. Italienska kockar gillar att blanda ihop allt till ett smakfullt sammelsurium redan i köket. På svenska krogar lägger man ofta upp pastan så att tillbehören exponeras tydligt. Pasta i botten, gärna i stora djupa tallrikar, därefter sås. Det dyraste eller mest uppskattade tillbehöret läggs överst, tillsammans med färska örtkryddor. Den uppläggningen säljer, vare sig man lever på att laga mat eller vill ge sin familj och vänner det bästa i pastaväg.

Dan Strandqvist/TT Spektra

Mer läsning

Annons