Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elins tårtor känner inga gränser

/
  • – Det är mer en hobbygrej, säger Elin om sin vurm för att göra annorlunda och vackra tårtor. Det har fört med sig att hon nu ska ta emot beställningar på studenttårtor via Ica Söder.
  • Tårtan är täckt av en deg gjord på smälta marshmallows och florsocker.Dekorationerna är gjorda av färgad deg där Elin stansat ut blommorna.

Det började med att Elin Kronsell inte kunde få precis den studenttårta hon ville ha. Då tog hon bokstavligen saken i egna händer och skapade sin egen tårta. Den var i två våningar och dekorerad med guldrosor.

Annons

Men enligt mamma Sofie började det redan när Elin var liten. Hon var alltid klar över vilken tårta hon skulle ha när hon fyllde år.

– Jag och min syster bakade, säger Sofie Kronsell. Det kunde vara tågtårta eller något annat.

När Elin blev större blev det hennes uppgift att baka tårta när någon i familjen fyllde år och sedan växte det till att släkt och vänner också ville ha en egendesignad tårta. Elin bakade efter önskemål, gjorde figurer och målade bilder.

Nu bakar hon tårta på beställning. Till studenten finns det tre olika sorter att beställa via Ica Söder. Hon ska stå i butiken och göra alla tårtor med tillbehör där. Det kräver livsmedelslagen.

– I går var jag dit med tre tårtor i frigolit som man kan titta på, säger Elin.

Men frigolit är det verkligen inte i den tårta Elin just dekorerar med blommor och gröna blad när vi kommer på besök. Allting är gjort från grunden. Tårtbottnarna är noga utprovade för att bli höga och luftiga. Knepet är potatismjöl i smeten och ett bakplåtspapper som tejpas som krage runt formen så att kakan kan bli riktigt hög.

Just den här tårtan har två fyllningar, hallonmousse och dumlefluff. I stället för marsipan är tårtan täckt av en tunnkavlad deg gjord av smält marshmallow och florsocker. I många tårtrecept används så kallad sugarpaste, det vill säga en deg gjord på socker. Den finns bara att köpa på nätet och är enligt mamma Sofie rejält dyr, speciellt som fraktkostnader tillkommer. Då är marshmallowsfondanten både bättre och billigare. Marsipan har hon valt bort.

– Marsipan är så svårt, säger Elin. Den bara spricker. Den här degen är mycket lättare att hålla på med. Det är bara att ta en klump och forma.

Hon visar en påse deg som finns i kylen. Den håller länge och kan frysas. I ett hörn på köksbänken finns hennes tårtprylar. Det är färg till degen och till att måla dekorationer, stansar för att göra blommor och blad och en del figurer som ska vara på tårtan.

Elin gör inte bara rosor i olika storlekar utan precis vad som krävs för stunden. Morfar, som spelar, fick en flygel på sin tårta och till pappas 50-årsdag hade Elin gjort en gigantisk tårta som var en avbild av en del av Gävle golfbana. Den tårtan var 130 centimeter lång och 80 bred. Det gick åt 64 ägg kan vi läsa i receptet. Häftigt!

– Jag ville göra det ordentligt, säger Elin och berättar att det bara var en liten del av tårtan som gick åt. Resten gav de bort till släkt och vänner.

Elin Kronsell har god hjälp av mamma när hon jobbar med sina tårtor. Mamma brukar hjälpa till och göra marshmallowdegen och en del fyllningar. Men själva hantverket står Elin för.

– Det tar några timmar totalt om jag räknar in tårtbotten också. Men att lägga ihop en tårta går ganska fort nu för tiden.

Tårtmakandet har rationaliserats under det senaste året. Det mesta kan göras i förväg och sparas antingen i frysen eller någon dag i kylen. De fina blommorna som Elin stansar ut håller bra i burkar.

– Tårttillverkningen är en hobbygrej, förklarar Elin. Jag har lärt mig mycket genom tv. Det finns specialprogram.

Men det är inte bara tårtor i Elins liv. Hon pluggar andra året av tre på högskolan till samhällsplanerare. På fritiden dansar hon, just nu är det pole dance som gäller. Hon vill gärna flytta hemifrån, men hon tycker att det är skönt att bo kvar hemma.

Mer läsning

Annons