Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En doft av jul

/
  • Vänta inte till sista stund utan baka julkakorna redan nu och frys in. Foto: Dan Strandqvist

Vik en ledig dag till julbaket. Och gör det redan nu så slipper du känna stressen när julhelgen närmar sig. De hårda kakorna får gå omvägen via frysen medan den mjuka kakan faktiskt blir bäst om den får ligga till sig i lufttät burk ett par veckor.

Annons

Hårda kakor klarar sig ganska länge i vanlig kakburk, men faran är att man är där och nallar. Frys in kakorna och det blir i alla fall ett moment extra för den som vill tjuvsmaka. Kakorna har det gemensamt att de gräddas ganska snabbt. Steget från färdiggräddad till övergräddad och lätt bränd går på en halv minut. För att klara baket med hedern i behåll gäller det att vakta sin ugn och rycka ut plåten i rätt tid. Exakt gräddningstid är svårt att ange, här får man förlita sig på kakornas utseende. Känsligast av alla är de tunna pepparkakorna. Passa, passa för lyckat bak.

Den mjuka kakan med frukt, mandel och russin vinner på en eller ett par veckors lagring. Det måste ske i väl rengjord, lufttät burk så den inte börjar mögla. Kakan är ganska tung med mycket ägg och smör vilket gör att den lätt blir lite degig de första dygnen, men det balanserar upp sig tack vare lagringen.

Räkna med att julbaket fyller huset med härliga dofter. Familjen kommer med all säkerhet att dras till köket och för husfridens skull bör du nog bjuda på några smakprov innan allt packas in i frysen. Kaffe eller glögg är passande drycker till kakbjudningen antingen det handlar om provsmak nu eller kalas i jultid.

dan.strandqvist@ttspektra.se

Mer läsning

Annons