Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Enkelhetens triumf

Ofta överträffar enkelheten allt vad finesser heter. Som mjölvänd hälleflundra med smör och pressad potatis.

Annons

Fisk på mjölnarhustrus vis

För 4 personer

25 minuter

600 g hälleflundra i portionsbitar

1 1/2 dl vetemjöl

1 1/2 tsk salt

1 krm vitpeppar

2 citroner (en i köket och en på tallrik)

150 g smör

Att äta till:

10-12 potatisar av mjölig sort

100 g sockerärter

2 små tomater

späda blad till garnering

citron

4 stora persiljekvistar, gärna bladpersilja

Gör så här:

1. Skala och koka potatisarna i osaltat vatten. När potatisarna är klara slås vattnet av och potatisarna får ånga.

2. Blanda salt och vetemjöl. Vänd fisken i blandningen och krydda lätt med vitpeppar. Lägg en rejäl klick smör i varm stekpanna. När den tystnat läggs fisken i pannan och steks ungefär 1 1/2 minuter per sida. Pressa över saften från en citron. Överstek inte. Lägg upp fisken på fat och täck med folie.

3. Pressa potatisen i en stor skål. Lägg upp fisken på tallrikar, sila smöret från stekningen och fördela det över fisken. Fisken toppas med persilja. Lägg pressad potatis vid sidan med stor sked så potatisen inte klibbar ihop och garnera med sockerärter, tomater, späda blad och citron.

Dan Strandqvist/TT Spektra

Mer läsning

Annons