Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Enkelt att fixa smörgåstårtan själv

/

Smörgåstårta - verkar det töntigt?
Ja, det är nog många som tänker "för mycket av allting och framförallt majonnäs" när de hör ordet smörgåstårta. Men glöm de där överlastade som innehåller en blandning av hela charkuteridisken. Tänk efter vad du tycker är gott i stället. Gör flera mindre med renodlade smaker. Då kan smörgåstårta bli både gott och fräscht.

Annons
Tonfisktårtan är en gammal klassiker. Den innehåller majonnäs och crème fraîche. Men med lättvarianterna blir den lika god men mindre fet.
Samma tårta kan göras med rökt fisk i, sik eller lax eller böckling.
I ursprungsreceptet är det Hönökaka som botten. Det går precis lika bra att med franskbröd, antingen landgångsbröd eller vanlig kantskuren formfranska. Då är det lättare att anpassa den till de fat och brickor man har.
Keso eller färskost är alternativ till majonnäs och crème fraîche. När man rört ihop smeten är det bra att låta den stå en stund och sedan smaka av den. Lite salt och peppar kanske? Viktigt är också att såsen inte blir för tunn och rinnig. Spara av den till dekorationen, det kan hända att kanterna på tårtan känns torra och kan behöva putsas till och penslas på lite.

Kycklingtårtan uppfanns till en fest med många hungriga tonårspojkar. Och den gick åt i ett nafs.
Överhuvudtaget är det fritt fram att fantisera. Den som älskar vitlök kan säkert göra en tsatsiki-liknande grundsmet på gräddfil. Pesto går säkert att använda som smaksättning.
Osttårtan går det åt mindre bitar av. Alla tårtor bör göras en dag i förväg och för osttårtan är det absolut nödvändigt. Dekorera kan man göra samma dag som festen men den som vill vara tidigt ute kan lägga på allt som inte är blött dagen före. Slå plastfolie runt om fat och allt. För att plasten inte ska lägga sig på dekorationerna sticker man ner tändstickor (svavlet upp) som tältpinnar här och där.

När man dekorerar tårtorna bör man bre ett tunt lager av majonnäs eller annan fyllning runt om för att få fast dekorationerna. Då kan man trycka fast till exempel hackad ruccola eller annat grönt runt kanterna som annars kan vara svåra att få snits på. Mer avancerat och mycket elegant blir det om man ställer sparris mot kanterna. Lek sen med färg och form. Cocktailtomater, färgstarka paprikor, oliver, hackade ägg - det finns mycket som ger mer smak än gurkskivor. Kryddkrasse, hackad persilja, gräslök. Räddaren i nöden heter bostongurka - den täcker alla misstag.
Lotten Löfblad

Mer läsning

Annons