Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färgstarka grytor med gott och grönt

/
  • Det är lockande med färgstarka grönsaker efter en halvårslång vinter med snö och kyla.
  • Fiskgrytan är läckert gul av saffran. För att färg och smak ska bli maximal stöter vi saffranet med lite salt innan det åker i grytan.
  • Kyckling, paprika i olika färger och massor av färska örter trängs i den vårlika grytan.

Glöm höstens mörka grytor. Nu är det vår och då kan grytorna explodera i färg. Det spelar ingen roll om det är fisk, fågel eller korv som döljer sig i färg­prakten.

Annons

Brytningstiden mellan senvinter och vår kan kännas jobbig. Ena dagen sol från klarblå himmel, nästa dag nysnö och nordanvindar.

God mat får bli räddningen och för att göra den extra lockande tänker vi färg, färg och åter färg.

Fram med saffran för att lyfta helt vanlig fisk, färska örter till kycklingen och mustig tomatsås till korven. Och så massor av färgstarka grönsaker med så mycket inslag av primörer som det bara går den här tiden på året.

Att vi inte bara äter med munnen utan lika mycket med ögonen är ett välkänt faktum. Laga maten i gryta eller kastrull, men spara lite av garnityrgrönsakerna till sista stund.

Sätt inte fram tillagningskastrullen på bordet utan byt till en ren gryta, skål eller annat uppläggningskärl. Toppa med lätt smörfrästa grönsaker och lite färska örtkryddor och vips har en helt vanlig gryta blivit en vardagsfest.

Vill man inte offra färska örter till något som bara läggs ovanpå, och därmed löper stor risk att hamna på tallrikskanten, kan man sätta de färska örtkryddorna i en snygg kruka och ha på bordet som dekoration.

Sak samma med hela paprikor i olika färger. De behöver inte bo i svalskåpet utan fram med dem som bordskedorationer, i synnerhet när de ingår i maten som bjuds.

Än är det för tidigt att utropa att primörerna är här, men i väntan på de första svenska grönsakerna får vi förlita oss på importerad grön sparris, salladslök, paprika och späda morötter, för att nämna några exempel. Först upp ur den svenska jorden brukar vara ett och annat nässelskott. Kanske inte så lockande, men testa att stuva som färsk spenat och du blir positivt överraskad.

Dan Strandqvist/TT Spektra

dan.strandqvist@ttspektra.se

Mer läsning

Annons