Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Festlig fisksoppa

/

Svensk soppkultur behöver en uppgradering. Varför inte i form av smakrika kryddor och en touch av lime?

Annons

Soppa var basmat för så där 150-200 år sedan, men i dag är den lite bortglömd. Kanske låter soppa lite tråkigt. Men den här läckra lax- och limesoppan är allt annat än trist. Den leder tankarna till Medelhavet och är fylld av smak och fräsch fisk. Prova, njut och garnera gärna med säsongens vackra krondill.

Lax- och limesoppa med saffran och färsk fänkål är enkel att laga och god som den bästa Medelhavssoppa.

Lax- och limesoppa

För 4 personer

400 g färsk lax

1 1/2 msk smör

1 gul lök

1 färsk fänkål

1 paket saffran

1 kryddmått dillfrö (samt krondill i mån av tillgång)

1 liter vatten

2 tärningar fiskbuljong

2 dl torrt vitt vin

2 dl grädde

1 1/2 msk majsstärkelse + 3 msk vatten

1 limefrukt

salt och vitpeppar

1. Skär laxen i mindre bitar. Skala och finhacka löken. Ta bort den hårda

roten på fänkålen och skär den övre delen i mindre bitar.

2. Fräs lök och fänkål med smör i en rymlig kastrull. Pudra över saffran och tillsätt dillfrö, vatten, vin samt smula ner fiskbuljongtärningarna.

3. Koka upp och sjud soppgrunden några minuter utan lock. Lägg i laxen, det rivna gröna skalet från en limefrukt plus saften från frukten.

Red lätt med majsstärkelse löst i

vatten och sjud soppan i 4-5 minuter så att redningen kokar ut.

Rör i grädde, gärna lätt vispad om man vill ha en extra fluffig soppa och smaka av med salt och vitpeppar.

Så här års kan soppan med fördel

garneras med krondill bara för att det är så vackert.

Mer läsning

Annons