Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Festmiddag – men på enklare kött

/
  • Lyxiga hamburgare gjorda på högrev och bacon so malts i egen köttkvarn gör traditionell snabbmat till rena salongsmaten. Foto: Dan Strandqvist

Glöm filéer och ryggbiffar. Nu är det högrev, flankstek och annat enkelt kött som gäller. Långsam tillagning och festliga tillbehör gör att det som förr bara blev långkok och köttfärs nu hamnar på tallriken som rena rama festmaten.

Annons

Hur kul är det egentligen med hamburgare? Vanligtvis köper vi dem färdiga i frysta skivor som skräms upp i pannan när hunger går före finess. Det smakar som man kan förvänta sig och gör väl ingen riktigt glad.

Köper man i stället hem en bit högrev och ett paket bacon, plockar fram köttkvarnen och ger sig tid att mala kött och bacon blir det där med hamburgare något helt annat. Helt fantastiska smaker som kombinerat med goda tillbehör får den traditionella gatumaten att platsa i vilken salong som helst. Testa, ni kommit inte att bli besvikna – jag lovar.

Är man vän med rödrosa kött dras blickarna till finare bitar som entrecote, utskuren biff och inte minst oxfilé. Men faktum är att dagens bitar av vacuummörad högrev ger större köttsmak. Mycket långsam tillagning i låg ugnstemperatur gör att köttet blir underbart saftigt om det serveras i tunna skivor.

Tycker man att det rödstekta köttet är för rött kan man alltid skiva upp och bräcka det några sekunder i het panna så förvandlas det röda till mer traditionell stekt köttfärg.

Här bjuder vi den ugnsstekta högreven med dubbla såser som normalt bara används till riktigt fint kött. En blank rödvinssky i botten och en krämig bearnaisesås som kronan på verket. Köp inte färdig bearnaisesås. Vispa ihop din egen och få både extrapoäng som kock och en mycket godare sås.

Så var det köttet som seglat upp som trend på senare tid, den tunna flanksteken. I Sverige kallades köttbiten för kållapp och användes i bästa fall till kalops men vanligtvis fick den bli köttfärs.

Nu har vi insett dess fördelar och steker den i låg ugnstemperatur till ett nästan osannolikt mört kött. Flankstek är god i många sammanhang, men här får det bli med tagliatelle och mild rosépepparsås. Se bara upp, köttbiten är tunn och överstekning kan vara förödande. Termometer rekommenderas.

Dan Strandqvist/TT Spektra

Mer läsning

Annons