Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fina fisken lätt att fixa

/

Fisk och skaldjur behöver inte vara krångligt att laga till. Anpassa gärna maten för hela familjen och undvik alltför stark kryddning som barnen rynkar på näsan åt. Med en god för- och efterrätt blir middagen en fest.

Annons

Den här veckan blir det en trerätters middag som inleds med rökta musslor, gratinerade på små minimackor. Om det känns fel med musslor kan man välja rökta räkor eller bara satsa på tunna champinjonskivor och riven mozzarellaost.

Därefter blir det fiskpinnar och chokladmousse. Men lugn, det blir hemlagat! Fiskpinnarna är i grunden fina bitar av torsk som paneras med pankoströ, ett asiatiskt ströbröd som vid stekning ger en fantastiskt frasig skorpa.

Självklart kan man även panera i vanligt ströbröd, men då gäller det att välja ett strö som inte innehåller rågbröd. Kolla innehållsförteckningen och förvissa dig om att ströbrödet är gjort på vetebröd. Råg har en enorm förmåga att bränna i stekpannan och något tristare än bränd, panerad fisk finns nog inte.

Fisken serveras med en i alla avseenden lätt räkröra gjord på krämig yoghurt, en klick majonnäs, hackade räkor och citronzest. Det sista är i praktiken något så enkelt som det yttersta rivna skalet från en citron. Här finns enormt med smak som får räkröran att lyfta redan från första nypan. Överdosera inte, det räcker med en eller möjligtvis två nypor.

Chokladmousse är en dessert som nästan alla gillar, men den är samtidigt lite för vanlig för att vara en riktig favorit. Varför då, kan man fråga sig. Antagligen bottnar tveksamheten i allt för många pulvermousser. Vispar du själv från grunden blir det något helt annat. Och skulle barnen vara någon annanstans kan det bli en riktig vuxendessert med ett par droppar citruslikör i smeten.

Dan Strandqvist/TT Spektra

Mer läsning

Annons