Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fira påsk med festlig middag

/
  • Påskmiddagen inleds med en liten smörgås toppad med bland annat färska räkor, kallrökt lax och hårdkokt ägg. Förbered gärna, men garnera med grönt i sista stund.
  • Påskkalkon är mat som måste förberedas. Sedan är det bara att värma och servera med nykokt potatis, härlig fågelgräddsås och späda grönsaker.
  • Tiramisu är en fullträff bland desserter. Godast efter 3-4 timmar i kylskåp. Pudra över kakao och servera - kan det bli enklare?

Fågel blir allt vanligare som festmat. Vid sidan av kyckling kommer kalkon starkt, i synnerhet till helg och fest då man vill att maten ska sticka ut från mängden.

Annons

I handeln finns det kalkoner som verkar mallade efter storleken på en modern köksugn. Praktiskt kanske, men här väljer vi en riktig bondkalkon som vuxit sig så stor och god som den blir när naturen får ha sin gång. I det här fallet en hejare på nära nio kilo som med nöd och näppe gick att få in i ugnen.

Stekningen av en så stor fågel måste ske med flera vändningar och inte alltför hög värme. Eller, för att tala klartext, det tar ganska lång tid och kräver att du engagerar dig i stekningen med allt vad det innebär av tillsyn, ösning och vändningar.

För den som inte lagat hel fågel tidigare kan en fullstor kalkon vara snudd på skrämmande. I praktiken är det inte knepigare att laga kalkon än vanlig kyckling, med undantag för att allt är så mycket större.

Kalkonköttet är magert och för att det inte ska bli för torrt vid tillagningen måste fågeln fyllas med något fett. Valet föll på en örtkryddad fyllning men både rosmarin, timjan och persilja. Örterna blandades med innanmätet från ett lantbröd, ett par gula lökar, ett paket bacon och en rejäl smörklick. Fyllningen har inte bara som uppgift att tillföra fett och smak till köttet utan även vara grund för den fågelgräddsås som ska serveras till.

Påskmiddagen inleds förslagsvis med en liten smörgås, eller canapé som det heter om man vill att det ska låta finare, garnerad med färska räkor, kallrökt lax och hårdkokt ägg. Den som vill trycker i lite majonnäs, men det är inte nödvändigt.

Efter kalkonen följer en av världens godaste desserter – tiramisu. Den läggs samman tre - fyra timmar i förväg för att vara som bäst när den serveras.

Gemensamt för alla rätter är att de kan, eller måste, förberedas. Kvar vid serveringen är lite garnering och att koka potatis. Enklare, och godare, kan det inte bli i påsk.

Dan Strandqvist/TT Spektra

dan.strandqvist@ttspektra.se

Mer läsning

Annons