Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fördel framdel

/

Glöm allt vad dyra filéer och ryggbiffar heter. Nu är tiden inne för framdelskött som högrev, karréstek eller märgpipa. Billigare, saftigare och framför allt hur trendigt som helst.

Annons

Förr fanns det en mängd olika styckdetaljer av nöt avsedda för kokning i butikernas köttdiskar. I dag stannar det ofta vid högrev och färdiga grytbitar.

Med undantag för det som går att steka direkt hamnar resten av djuren i köttkvarnen och blir färs. Synd, kan man tycka, men om alternativet är kött som inte går att sälja så får man kanske acceptera utarmningen.

Framdelskött blir bäst om det kokas eller tillagas långsamt i ugn. Köttet, oavsett vilket djur det kommer från, är rikt på insprängt fett som gör det saftigt även efter lång tillagning. Endast riktigt stora fettpartier bör putsas bort, resten får gå med i kastrullen för att locka fram en riktigt god buljong. Vill man hålla igen på fettet kan man koka sin gryta i god tid och ställa den kallt.

När grytan svalnat ligger fettet samlat på ytan och kan lätt plockas bort innan grytan värms, smaksätts och serveras.

Enklare grytor kokas med buljong smaksatt med lök och kryddor. Ett exempel är vår svenska kalops som smaksätts med kryddpeppar, lagerblad och morötter.

För att kalopsen ska sköta sig själv väntar man med avredning till sista stund. Därmed kan grytan stå och sjuda på låg värme utan risk att det bränner vid.

Franska lyxgrytor med massor av lök, tomat, vin och andra finesser kokas också utan redning. Här väntar man även med finliret i form av bland annat stekta smålökar, svamp och bacon till slutminuterna. Allt för att de inte ska koka sönder utan fortfarande ha lite spänst kvar.

Själv gillar jag mat som sköter sig själv i ugnen. Då är hel fläskkarré ett perfekt köttval eftersom det klarar sig utan tillsyn en dryg timme. Gärna med massor av rotsaker, örter samt en och annan frukt som ger smak åt skyn som sedan utgör grund för såsen.

dan.strandqvist@ttspektra.se

Mer läsning

Annons