Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förgyller både smak och färg

Annons

Jag har alltid saffran hemma. Jag får ett par gånger om året en karta med små plastkapslar med saffran i. De är köpta i ett snabbköp i en by i södra Frankrike. Jag vet egentligen inte om de är billigare där än här men det är en fin och bra present att få.

Med saffran på plats är man ständigt redo för en paella, en favorit sedan många år. Stora innehållsrika fat till fest och enklare varianter till vardags. Det goda är, förutom saffransriset, blandningen av grönsaker, skaldjur och kött.

Kyckling, räkor eller musslor blandat med majs, ärtor, paprika och tomat. Ibland förgylld med bacon, ibland med pepprig korv (jo, riktig spansk god chorizo finns att köpa i Gävle. Korv med mycket kött i och en hel del röd färg också!).

Hemligheten – som är svår att fixa till många – är att låta allt puttra tillsammans. Spadet till riset får smak av avkokta räkskal, lite steksky från kyckling och korv, spadet från majsburken. En skvätt vitt vin. Och så i med allt och låta det gotta ihop sig. På slutet ska det nästan steka fast i botten. Då kan man nästan inbilla sig att man sitter på stranden i Barcelona, på en enkel restaurang efter att ha doppat sig i Medelhavet.

Jättegod var också den pastarätt dottern bjöd på. Färska champinjoner fräses ihop med saffran, lite sambal oelek och flera vitlöksklyftor, lite hummerfond och grädde hälls i. När det puttrat ihop har man i rejält med nyskalade räkor och äter till pasta.

Och fiskgryta med saffran och...soppa och...ja, så där kan man hålla på yra! Klart är att saffran förgyller både smak och färg.

Mer läsning

Annons