Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frossa i färska bär

/

Nu är skogen full av mogna blåbär. Man kan plocka hur mycket som helst av dem. Och snart är det även dags för lingonen. Samtidigt dignar hallonbuskarna av bär – och allt är gratis. Det kan du bara inte missa.

Annons

Det är lite stressigt nu. Bär här, kantareller där och så ska man dessutom hinna rensa, bereda och inte minst njuta av allt som naturen bjuder. Mitt tips är att plocka, rensa och frysa så mycket man kan för att under sensommar eller tidig höst sylta och safta till vinterns behov.

Samtidigt måste bärplocket belönas. Det kan ske i form av en härlig blåbärstårta med riktig vaniljkräm eller varför inte en lyxig lingonparfait på årets första mogna lingon. Bjud parfaiten med kall ingefärssås, ett tillbehör så gott att tallriken nästan lyfter från bordet.

Parfait och ingefärssås låter kanske som ett gesällprov från restaurangskolan men i det här fallet handlar det om fullträffar som alla klarar av. Och bättre än så kan det knappast bli.

Årets sommar har varit rik på regn. Det har medfört att skogsmarken aldrig hunnit torkat ut och att det hela tiden har funnits vatten till bärbuskarna. Blåbär finns det på sina ställen hur mycket som helst av och lingonen är på väg, även om de ligger någon vecka efter i mognad.

Må vara att skördearbetet störs av miljoner mygg som stortrivs i den fuktiga skogen, men man får myggskydda sig så gott det går utan att insektsmedlet sätter smak på bären.

Största delen av skörden har blivit försenad eller långlivad i år. Svenska jordgubbar i augusti är ovanligt men årets ”gubbar” tycks inte tröttna i första taget.

Hallonen, antingen de växer på hanterbara trädgårdsbuskar eller vilt på skogshyggen eller i solgläntor kommer först nu. På med gummistövlar och myggsäkra kläder och bärga hem en bärskatt som räcker hela vintern. Råvaran är både färsk och helt gratis.

Dan Strandqvist
dan.strandqvist@ttspektra.se

Mer läsning

Annons