Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frysta tillgångar

/
  • Nu är det dags att ta hand om bären du plockat och fryst in under sommaren.
  • Alla lingon behöver inte bli sylt. Tryck ner en deciliter lingon i ett italienskt focacciabröd och komplettera med färsk rosmarin och flingsalt.
  • Det finns sylt och så finns det drottningsylt. Denna blandning av hallon och blåbär passar till allt från pannkakor till vardagsbakelser med rulltårta och vispad grädde.
  • Glöm inte potatismjölet om du bakar paj på frysta bär i allmänhet och blåbär i synnerhet. Potatismjölet gör att fyllningen inte blir så rinnig.

Sommarens överflöd av bär brukar ofta plockas, frysas och sedan tar inspirationen slut. Här ändrar vi på det och bakar ett spännande bröd, en läcker paj och kokar en underbar sylt att njuta till pannkakor eller frukostfil.

Annons

Dignande bärbuskar sätter fart på urmänniskan och vips är vi där med bunkar och kärl för att samla in för vinterns behov. Sedan kommer stressen. Hur ska man hinna rädda nästa skörd och samtidigt ta hand om bären som fyller köksbänken? Räddningen brukar vara frysen och, handen på hjärtat, hur ofta har inte bären blivit liggande där till dess att de blivit isiga och trista?

Från de italienska köken hämtar vi ett recept på ett underbart bröd. Focaccia är namnet och brödet har sakta men säkert fått fotfäste även i vårt land. Brödet, som bakas ut och gräddas i en långpanna, innehåller ofta örtkryddor och oliver. Här toppar vi med lingon och smaksätter med rosmarin, flingsalt och så förstås olivolja. Resultatet blir ett härligt brytbröd som antingen kan ätas precis som det är eller fyllas med härliga charkuterier eller god ost.

Paj och bär går alltid bra ihop. Bärpajer blir bäst om de görs i låga pajformar, gärna med löstagbar kant så man får ut pajen utan att den spröda kanten går förlorad. Det är viktigt att blanda potatismjöl i bärfyllningen för att stabilisera den fruktsaft som finns i bären. Det gäller i synnerhet när man bakar med frysta bär.

Vill man göra egen sylt är frysta bär perfekt. Infrysningen till och med förbättrar bärens egenskaper vid syltning. Tillagningen är enkel, men tar lite tid. Den hemlagade sylten förvaras bäst i glasburkar som får övervintra i kylskåpet. Om de inte tar slut redan under hösten.

Dan Strandqvist/TT Spektra

dan.strandqvist@ttspektra.se

Mer läsning

Annons