Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gås utan krås

/
  • Närmare tre timmar måste gåsen vridas och vänds i ugnen för att bli helt genomstekt och få knaprigt skinn.
  • Köksredskap av det ovanliga slaget är stor synål och bomullsgarn. Här kan man tala om att laga mat...
  • Gås med knaprigt skinn serveras här något lättare med madeirasky, stekt potatis och färsk brysselkål.

Mårten Gås är en stor dag för matvänner i södra Sverige. Svartsoppa kokad på blod med kryddning som leder tankarna till pepparkakor, stekt gås med knaprigt skinn och så en äppelkaka med vaniljsås som avrundning. Sedan var man snudd på mätt ända till jul.

Annons

Den som inte kan hålla sig borta från traditionerna måste sätta igång bums. En riktig gåsmiddag tar flera dagar att laga, inte minst svartsoppan som är något av en trestegsraket med buljongkok, silning och tillverkning av gåsleverkorv. Jag hänvisar till kokböcker för den som vill ge sig på uppdraget.

Här stannar vi vid gåsen som definitivt är värd sina timmar vid spisen och som vi tar oss friheten att laga något smalare än vad de klassiska recepten rekommenderar. Svartsoppan hoppar vi helt enkelt över och den skånska äpplekakan får sig en lättare uppdatering med valnötter.

Summasummarum får vi mat för en hel släkt, eller åtminstone tio-tolv personer, med smak av sydsvenskt mårtensfirande om än i en lättare tappning. Det känns rätt tycker jag, inte minst efter att ha tittat närmare på gåsens rejäla fettreserver.

Jag tog helt enkelt bort allt löst hängande fett i fågelns öppningar i ett försök att minska fetthalten. Sedan är det bara att fylla upp fågeln med bitar av syrliga äpplen, katrinplommon och purjolök.

Den som vill stänker lite calvados över fyllningen, men det fungerar även utan sprit.

Stora fåglar som gås och kalkon måste bindas eller sys ihop innan tillagning. Här är det förstås överkurs. Utan nål kan man alltid binda ihop fågeln så att fyllningen stannar på plats. Stekningen sker i ugn med långpanna under som uppsamling av vätskan som fågeln avger. Den används för övrigt att ösa fågeln med under den nästan tre timmar långa tillagningen.

Pust. Låter det jobbigt kan man alltid göra ungefär samma sak fast med en stor kyckling. Den kommer aldrig att smaka gås men blir god ändå med ungefär samma kryddning och tillbehör.

Och du hinner både laga, äta och diska undan innan en gås ens hunnit ur ugnen.

Dan Strandqvist/TT Spektra

Mer läsning

Annons