Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hel fågel ger mer smak

/

Visst vågar du vända de skinn- och benfria kyckling­bitarna ryggen. Satsa på hel kyckling och upplev hur det egentligen ska smaka.

Annons

Styckat kycklingkött där ingenting går bort har blivit en storsäljare som exponeras i meterlånga kyl- och frysdiskar i affärerna. Lättlagat, ja visst, men smakmässigt är det ett bottennapp. Den mesta smaken hos fågel, i synnerhet tamfågel, sitter i skinn, ben och fettvävnad. Rensar man bort det är själva köttet så nära smaklöst man kan komma. Styckad fågel må vara bekvämt, men vill man att det ska smaka får man vackert köpa hela kycklingar och stå ut med både skinn och ben på tallriken.

Hel kyckling är inte svår att tillaga. I sin enklaste form penslas fågeln med en marinad gjord på olja, soja och kryddor. Sedan är fågeln klar för stekning i ugn. Beroende på storlek tar det från 45 minuter till en dryg timme för att kycklingen ska bli genomstekt. Och det är just genomstekt den ska vara. Enklaste sättet att avgöra om kycklingen är klar är att titta på saften den släpper ifrån sig. Vätskan ska vara klar. Snittar man i leden vid låret ska köttet vara vitt. Tecken på röd köttsaft innebär att kycklingen måste stekas lite till.

Kyckling kan även kokas. Förr var det kokhöns som gällde. Sega rackare som krävde långsam tillagning för att bli riktigt möra. Gott blev det, men tillagningstiden mättes i timmar. Nu får vi hålla till godo med kycklingar även vid kokning. Välj så stor kyckling som möjligt och gör jobbet i god tid. Den färdiga fågeln får svalna något innan den plockas ner i bitar. Spara buljongen som är minst lika värdefull. Väl där går det snabbt att koka ihop en smakfull stuvning med fågel som grund. Välkända smaksättningar är curry, dill, dragon eller svamp och paprika. Vi väljer att smaksätta den kokade kycklingen med i första hand dragon som är en underbar krydda till ljust fågelkött.

Vill man ha mer smak på sin kyckling är klassikern "coq au vin" att rekommendera. Egentligen ska det vara tupp, men det funkar lika bra med kyckling.

Dan Strandqvist/TT Spektra

dan.strandqvist@ttspektra.se

Mer läsning

Annons