Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Helstekt – praktiskt och lätt till sommarfest

/
  • Så ska en riktig rostbiff se ut. Låg temperatur i ugnen och tid för köttet att sätta sig i ger överlägset resultat.
  • Rostbiff och potatissallad är en av sommarens favoriter. Självklart blir det bäst om du gör jobbet själv.
  • Satsa på en omvänd festmiddag. Helstek oxfilén i ugn. Grilla grönsakerna och bjud allt med härlig madeirasås.
  • Rabarberpajen kryddas med kardemumma och toppas med marängsmet och jordgubbar.

Vill man slå på stort är det härligt rosastekt oxfilé med en lika enkel som underbar madeirasås som gäller. Och avslutningen så här års får bli en lyxig variant av rabarberpaj.

Annons

Rostbiffen sköter sig på egen hand i ugnen. Gnid in köttet med kryddor, glöm inte lite curry som ger fin smak, och stick in en stektermometer. När nålen pekar på 56 grader är köttet klart. Ta ut och linda in köttet i aluminiumfolie och låt det ligga minst 30 minuter innan du plockar fram kniven.

Är du för snabb rinner skyn ut och din rostbiff blir torr och trist. Har man tid och tålamod blir rostbiffen som bäst när den hunnit svalna helt.

Sommartid vill vi ha grillat, men att lägga en hel oxfilé på grillen kräver vana. Bättre då att steka oxfilén i ugn inne och grilla grönsaker över glöd. En normalstor oxfilé är klar efter 16 minuter i 175 graders ugn. Precis som rostbiffen måste den ges tid att sätta sig innan den skivas upp.

Förr var det brukligt att servera madeirasås till oxfilé och det var ingen slump. Såsen är underbart god till det möra köttet och här tar vi rygg på de gamla mästarna och kokar en egen madeirasås, må vara förenklad, men ändå fantastiskt god. Servera allt med grillade grönsaker och du blir dagens kökshjälte, jag lovar.

En försommaravslutning som heter duga är rabarberpaj med marängtopp. Den tar lite tid att baka eftersom pajen ska in i ugnen ett par gånger, men det glömmer man snabbt bort när den väl är klar.

Fyllningen består av centimeter-

stora bitar rabarber smaksatt med stött kardemumma, en krydda som vi nästan glömt bort. Med både potatismjöl och gelésocker i fyllningen blir den snabbt stabil efter gräddningen och du slipper det vanliga problemet med rinniga rabarberpajer.

Marängtoppen gräddas till den fått fin färg och efter en stund garneras pajen med fina jordgubbar.

Dan Strandqvist/TT Spektra

dan.strandqvist@ttspektra.se

Mer läsning

Annons