Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hembakt bröd till picknicken

/
  • Välkryddat kycklingkött, äpple och rödlök blandat med majonnäs och crème fraiche är en god fyllning till utflyktsmackan.Foto: Dan Strandqvist
  • Första degen, en så kallad raskdeg, ska vara lös och osaltad för bästa jäseffekt.
  • Vikt är viktigare än man tror vid bakning. Väg ingredienserna och gärna även degen till varje bröd.
  • Med en väl genomarbetad deg blir bröden luftiga och lätta.

Det är dags för picknick. Fram med utflyktskorgen, kaffetermosen och en tålig filt. Ladda med goda mackor på hembakat bröd och ge dig ut i den våryra naturen.

Annons

Men innan det bär iväg ska vi baka goda bröd. Min filosofi när det gäller bakning, i synnerhet av matbröd, är att det ska vara förhållandevis enkelt.

Surdegsbröd blir i regel bäst, med sina långa fibrer och luftiga strukturer, men de kräver dygn av planering och rutiner.

Här lägger vi några extra kronor på ett proffsmjöl, manitoba cream, som lovar luftigt bröd för den som orkar knåda. Proteinhalten hos vanligt vetemjöl är normalt cirka 10 procent. Manitoba cream ligger på 11,5 och utlovar därmed ett mer uppblåst bröd.

Men prisvärda vetemjöl special innehåller ännu mer protein, tolv procent, och ger minst lika luftigt bröd till lägre kostnad.

Som alltid finns det en hake i resonemanget. Proteinrikt mjöl måste arbetas länge för att ge önskat resultat. Alltså måste du ha en maskin som orkar knåda en medelstor deg.

Först en lös så kallad raskdeg med jäst, vatten och en tredjedel av mjölet som får jäsa en halvtimme. Sedan ”bortgörning”, det vill säga den slutliga degen, med salt och resterande mjöl, följt av 20 minuters bearbetning och en halvtimmes jäsning. Väl här är det dags att forma bröd som får en sista jäsning innan de gräddas av. Många moment blir det, så är man smart fixar man bröden en ruggig dag och lägger dem i frysen.

Fyllningarna går desto snabbare att blanda ihop. Kycklingfilé kryddas med tandoorikrydda och curry, steks snabbt i rapsolja och får därefter svalna. Skär köttet i mindre delar och blanda med majonnäs, crème fraiche, mer curry, rödlök och syrligt äpple.

Fisk- och skaldjursfyllningen görs på kräftstjärtar, kallrökt lax, färskpressad citron och samma blandning av majonnäs och crème fraiche. Sedan är det bara att ladda bröden med goda fyllningar, blandade grönsaker och blad innan man kastar sig ut i vårvädret.

Dan Strandqvist/TT Spektra

dan.strandqvist@ttspektra.se

Mer läsning

Annons