Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Höstmys i tre steg

/
  • Tunna flan är ett franskt påfund. Som äppelkaka men tunn som en kaka. Smaksatt med äpplen, mandelmassa, kanel och kardemumma.Foto: Dan Strandqvist
  • Inget går upp mot en varm trattkantarellsoppa. Trattisarna är till och med godare än gul kantarell när de hamnar i soppkastrullen.Foto: Dan Strandqvist
  • Rustik höstgryta kokas på nöt- eller älgkött, enbär, rosmarin och lök. Hemvispad potatispuré är överlägset godast till grytor.Foto: Dan Strandqvist

Hösten har tagit över i naturen och i köket glider vi sakta in på mer rustik mat som varma soppor, rejäla köttgrytor och hembakade desserter. Häng med på en hyllningsmiddag till hösten fördelat på tre tallrikar.

Annons

Sensommaren och hösten är tiden då matintresserade går med en ständig känsla av att inte hinna med. Det börjar med bär redan innan badsäsongen tagit slut. Sedan fortsätter det i en strid ström fram till dess att frosten sätter punkt för skördeåret.

Efter en klen svampsäsong kom det åtminstone hyggligt med trattkantareller i sista stund. De är små tuffa rackare som till och med kan plockas efter en frostnatt. Men då ska de hem till grytorna direkt.

När man plockar trattkantareller är det viktigt att se upp så ingen toppig giftspindling följer med. Trattkantarellerna har, som namnet antyder, trattliknande hatt med en försänkning i mitten. Hatten på toppig giftspindling är välvd uppåt, ofta med en synlig topp i mitten.

Väl hemma och synade hackas merparten av svampen grovt och blir grunden till en underbar svampsoppa. Faktum är att trattisar ger godare soppa än den man får på gula kantareller.

Utan en och annan rejäl köttgryta blir det ingen riktig höstmeny. Får man tag i älg är det ett självklart val, men det fungerar bra med vanligt nötkött också. Smaksättningen med enbär och rosmarin ger ändå mycket viltkänsla. Och om du inte har testat det tidigare så vispa samman en fluffig potatispuré kokad på mjölig potatis att servera till. Hur gott som helst, gärna med en bit bröd som tillbehör att suga upp grytan med.

Avslutningen med äpplen kan tyckas förutsägbar, men utformning och smaksättning överraskar ändå en smula. Medan svenska äppelkakor är tjocka och "sockerkakiga" är franska flan tunna som höstlöv. De bakas i låga pajformar med löstagbar kant och kan som här fyllas med äpplen, mandelmassa, ägg, grädde, kanel och kardemumma. Jag säger som de gör i tv - missa inte det!

Dan Strandqvist/TT

dan.strandqvist@tt.se

Mer läsning

Annons