Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Italienskt - så gott som svenskt

/
  • Mat över disk vill kunderna ha. De flesta av Johan Holmkvists kunder tar den färdiga maten med sig hem. Foto: GUN WIGH

Tomater, basilika, vitlök och olivolja - vad blir det?
Italiensk mat naturligtvis. Men numera så välbekant att det, ursäkta vitsen, är svensk vardagsmat.

Annons
På 50-talet när italienarna hämtades till Sverige i bussar av storföretag som behövde arbetskraft var den italienska maten exotisk. Vitlök - hu! tyckte svenskarna. Men så småningom lärde vi oss att det fanns andra sätt att äta pasta än att stuva makaroner.
Spagetti och köttfärssås, jag minns faktiskt datumet jag åt det första gången. Jättegott tyckte elvaåringen fast i dag misstänker jag att den mesta kryddan då var ketchup. En rätt som så småningom blev vanligare än ärtsoppa och pannkakor på de svenska matborden.
Italienarna var också de som tidigt lockade med sina specialaffärer. Grönsaker, tomatsåser och salamikorvar som doftade starkt. Rör och plattor, fjärilar och spiraler hette inte makaroner längre, de hette pasta.

Vi lärde oss mer på p - pizza, parmaskinka, parmesanost och pesto också. Vi lärde oss att olivolja kan smaka på olika sätt, att kryddorna kan vara andra än pizzans oregano till exempel salvia, basilika och persilja, den storbladiga, inte vår småkrusiga.
Nu lagas det italienskt i de flesta hem, italienska matställen finns i alla städer. I Gävle skyltas det grön-vitt-rött på Söder och i centrum. Italienska bufféer serveras, pizzorna har lyfts högt över champinjon-på-burk-stadiet hos Isaks Corner, berättar söderbor, entusiastiska över att bo bland ett ständigt ökande utbud av restauranger.
Johan Holmkvists Deli är rena institutionen med sina snart åtta år. Menyn och varorna har alltid varit italienska. En del äter i den lilla lokalen som Johan tänker göra om så att fler ryms, men de flesta kunder köper med sig färdiglagat hem.

Just nu håller Johan på och testar nya lasagner i det minimala köket bakom butiken. En spis med fyra plattor, en arbetsbänk räcker till.
Lasagneplattorna som han köper frysta från Italien är stora och passar precis i formarna. I ugnen steker kycklingfiléer till Pollo-lasagnen. Och på spisen puttrar grunden till såsen. Lasagne är inte svårt att laga till. Det tar sin tid men det är det värt. Och den ska kryddas väl.
Prova den hårda salta fårosten Pecorino Romano i anrättningen - den ger den rätta stunsen.

Lotten Löfblad

Mer läsning

Annons