Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Julens sötsaker

/
  • Godis att ge bort. En genomskinlig förpackning med röda band får julgodiset att bli ännu mer lockande.

Annons

Man kan krångla till det här med julkonfekt hur mycket som helst. Här glömmer vi finliret och satsar på säkra kort. Mandelmassa, nougat, nötter och frukt utgör basen. Och så rejält med choklad. Allt går att hitta i affären men kanske inte på den hylla man förväntar sig.

Blockchoklad är vanligtvis ganska dålig choklad med för hög fetthalt och framför allt för låg kakaohalt. Gå i stället till konfekthyllan. Här kan du hitta riktigt hygglig mörk choklad som egentligen är tänkt att ätas som den är. Satsa på den i stället.

Att jobba med choklad är en halv vetenskap. Ska man vara säker på att chokladen inte missfärgas bör den tempereras.

I korthet innebär det att den värms till cirka 45 grader, kyls till drygt 25 och sedan värms till idealtemperaturen kring 30 grader. Då blir chokladen blank och fin även på godsaker som man inte äter de första dagarna. Kan man leva med att en sida blir lite ljusare efter en tid är tempereringen något man kan hoppa över. Smaken är densamma, och det är huvudsaken.

Choklad smälts lättast i vattenbad, det vill säga en kastrull med vatten på spisen och chokladen i en skål i kastrullen. Var noga med att det inte kommer vatten i chokladen för då blir den grå och trist.

Det funkar även att smälta choklad i mikron. Bryt ner chokladen i bitar, kör mikron på låg värme och avbryt för omrörning lite då och då. Runt 30 grader är idealisk temperatur för choklad som ska fastna på konfekt eller kakor.

dan.strandqvist@ttspektra.se

Mer läsning

Annons