Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Julmat med twist

/
  • Julskinka, Janssons frestelse och köttbullar är det få som kan undvara. I år skruvar vi recepten något mot nya spännande smaker. Foto: Dan Strandqvist
  • Finland har sin kålrotslåda. Vi föredrar Janssons frestelse. Här väver vi hop rätterna till en frestelse med både potatis, kålrot och ansjovis.
  • Honung, senap och ingefära ger julskinkan sötma och kryddighet utan överdrift. Tänk på att skinkan är barnens favorit och håll igen på alltför vuxen smaksättning.
  • Vilda köttbullar är alltid välkomna på julbordet. Kommer du över älgfärs är det bara att börja rulla.

Några ropar på variation, andra på tradition. Julmaten är ett kärt ämne dagarna före jul och snart sagt alla har en uppfattning om hur det ska smaka för att vara lyckat. Här är några recept som står stadigt i den svenska julmatstraditionen, men som ändå glider lite åt förnyelsens håll.

Annons

Ärligt talat, vad är det egentligen vi vill ha till jul? Vill vi vara traditionella på riktigt eller klarar våra julmatstraditioner att förnyas?

Frågan är motiverad, eftersom många betraktar det mesta på julbordet som traditionell mat sedan generationer. Men icke, nästan allt som finns på julbordet i dag är nyheter i ett historiskt perspektiv. Enkla korvar, sylta, dopp i gryta räknas till den riktigt gamla julmaten. Sill har länge funnits med längs kusten, men oftast som saltsill eller i bästa fall inlagd med ättika och socker.

Dagens krämiga sillar med mer majonnäs än sill har snarare en handfull år än generationer bakom sig. Lutfisk var lyx och förbehållet de som hade pengar eller fiskade själva.

Skinkan blev julmat först för hundra år sedan. Tidigare fick man nöja sig med grisfötter och grishuvud. Köttbullar, Janssons frestelse och prinskorv blev julmat först efter andra världskriget.

Allt talar för att julbordets rätter kommer förändras även i framtiden. Utländska influenser trycker på och kombinationen nya svenskar och omfattande utlandsresor kommer absolut att förändra traditionerna, sett över tid.

Själv är jag kluven. Det får gärna vara mat man känner igen, till och med smaker man känner igen. Samtidigt skadar det inte med små glidningar i smak och ingrediensval. Som att byta en del av potatisen mot kålrot i frestelsen, blanda ingefära i griljeringen till skinkan eller steka julens köttbullar på i princip enbart älgfärs.

För att bryta smaken i köttbullarna blandas färsen med fint hackad bacon och mortelstött rosmarin. Smakförändringarna är lagom stora för att det ska smaka tradition, men ändå inte.

Dan Strandqvist/TT Spektra

dan.strandqvist@ttspektra.se

Mer läsning

Annons