Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kryddig familjefest

/
  • Tacos med grillad kyckling, salsa och traditionella tillbehör blir lätt hela familjens favoritmat.Foto: Dan Strandqvist
  • Vegetarisk fyllning kan innehålla tomat, lök, paprika, linser och bönor. Allt kryddat med oregano, spiskummin, chili och inte minst vitlök.
  • Tacoskal är inget man behöver köpa. Med majsströ och -mjöl som grund fixar man lätt egna underbart smakrika skal.

Tacos, tortillas och allt vad tex-mex heter står högt på önskelistan när helgen närmar sig. I alla fall om barnen får bestämma. Plockandet med maten, valfriheten och kanske en gnutta grupptryck bidrar till populariteten.

Annons

Starka kryddor som chili och andra pepparsorter har nog de flesta svenskar tagit till sig. Men att vi är så förtjusta i den udda smaken av spiskummin känns som en överraskning.

Tar man sig tid att syna innehållsförteckningarna på kryddpåsar och tillbehör inser man snabbt att det är just spiskummin med hjälp av oregano och vitlök som ger den rätta tex-mexsmaken.

Sedan följer mindre rolig läsning med diverse konsistensgivande och klumpförebyggande tillsatser som vi gärna klarar oss utan. Inte minst med tanke på att den här typen av mat slukas av barn- och tonårsfamiljer under företeelsen ”fredagsmys”.

Så, sagt och gjort, här ska göras fredagsmys från grunden. Visst, det tar tid och kan ibland vara lätt stressande när sugna familjemedlemmar trängs runt spisen, men det glömmer man lätt när det väl är dags att äta.

För att klara hemlagat tex-mex gäller det att köpa hem majsströ, ett grovt majsmjöl som ger rätt smak på tacoskalen. Passerade tomater av god kvalitét är en bra grund till olika salsor. Lök, både gul och vit, paprika i olika färger, majs och inte minst färsk chili är också bra utgångsmaterial.

Olika sorters bönor, linser och kikärter är en god och proteinrik grund för vegetariska fyllningar. Köttfärs, kyckling och lax är mer traditionellt. Och så gäller det att ha en välfylld kryddburk spiskummin och gärna också oregano inom räckhåll.

Som koncept med olika hel och halvfabrikat har tex-mexmat funnits i svenska butiker sedan tidigt 1980-tal. Under 2000-talet kom det stora genombrottet med årliga försäljningsökningar på mellan 20 och 40 procent. Kopplingen mellan tex-mex och fredagsmys kom att bli en guldgruva för många aktörer på marknaden.

Dan Strandqvist/TT Spektra

Mer läsning

Annons