Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kyckling i adventstid

/
  • Helstekt kyckling är inte så vanligt nu för tiden, men om fågeln ges möjlighet att tillagas med skinn och ben kvar blir den så mycket godare.

Julen har sina egna kryddor. Alla passar inte till mat, men kryddnejlika, apelsin och saffran är en utsökt trio tunga smaker att luta sig mot när en trerätters måltid i adventstid skapas.

Annons

Temat för huvudrätten är kyckling. Och kyckling, som i grunden är ett ganska smaklöst kött, kräver att kocken har några bärande idéer om hur den ska kryddas och tillagas.

Ska man servera kyckling i festligare sammanhang ska man glömma alla färdigstyckade kycklingdelar, vare sig de kallas bröstfilé, lårfilé eller något annat. Eftersom alla saknar skinn har de förlorat sitt naturliga skal och därmed också mycket av sin smak. Alltså, välj hel kyckling och gärna färsk sådan. Här steker vi kycklingen hel och smaksätter med bland annat färsk apelsin och torkad kryddnejlika för att senare servera fågeln med apelsinkryddad madeirasås smaksatt med tunna sockerkokta skalstrimlor.

Hur ska då en adventsmiddag med kycklingtema inledas i dess tider? Jag har tagit fram ett recept på kycklinglevermousse och styrt upp det smakmässigt med färska örtkryddor och uppdaterade tillbehör.

Avslutningen då? Det är härligt med exotisk frukt under vinterhalvåret, därför får det bli ett färgsprakande fruktpotpurri under saffransgelé på smördegsbotten med en klick riktigt god vaniljglass som kyligt tillbehör. En härlig avslutning som även fungerar under den kommande jul- och nyårshelgen för den som har tid att vänta. Ta det som ett tips.

Dan Strandqvist/TT Spektra

dan.strandqvist@ttspektra.se

Mer läsning

Annons