Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lasagne med variation

/
  • Var inte blygsam vid smaksättningen av lasagne. Spenat, chili, örter, nyriven muskotnöt och rikligt med riven ost är exempel på  bra grundråvaror.
  • Vegetarisk lasagne är rik på smak från växtriket men hyggligt snål på fett. Ostsåsen är ersatt av färskost och riven ost.

Lasagne med rödspätta och räkor är ett sätt att förnya den klassiska pastarätten. Eller varför inte göra en helt vegetarisk variant med grönsaker och färskost?

Annons

Alla, eller åtminstone nästan alla, älskar lasagne. Maträtten inbjuder till en liten extraportion bara för att den är så god. Av den anledningen bör man laga mer än man tänkt sig. Skulle det till äventyrs bli en bit över gör den sig perfekt i matlådan antingen man tar den med sig nästa dag eller sparar den i frysen.

Fisklasagnen kan göras på vilken fisk som helst, men här föll valet på filéer av rödspätta.

Fisken vänds i vetemjöl och steks någon minut innan den varvas med en ljus fisksås smaksatt med dill, räkor och några droppar vitvinsvinäger samt en traditionell ostsås.

Lasagnen blir ljus eftersom det inte ingår tomat. Känns det konstigt kan man spetsa fisksåsen med ett par matskedar chilisås, den starkare varianten av ketchup. Chilisås på tomatgrund, dill och fiskbuljong ger för övrigt kräftsmak – utan att ett enda skaldjur ingår.

Vegetarisk lasagne är precis som namnet antyder en lasagne helt baserad på grönsaker.

Vilka man tar är en smaksak, men lök, tomat, paprika och aubergine är en utmärkt grund. Till skillnad från vanlig lasagne har man ingen ostsås utan här varvas grönsaksröran och lasagneplattorna med riven ost och färskost.

Till sist en italiensk pastagratäng som består av köttfärssås och ostsås, precis som i vanlig lasagne, men i stället för lasagneplattor tar man förkokta pastarör.

Här behöver man inte lägga lager på lager utan allt blandas i kastrullen och tippas upp i en ugnsfast form och gratineras.

Oavsett vilken lasagne man väljer att göra, ska man komma ihåg att den bör få stå 15 minuter innan den serveras. Då stabiliseras den och ger fina bitar. Direkt från ugnen är all lasagne lös och rinnig.

Dan Strandqvist/TT Spektra

dan.strandqvist@ttspektra.se

Mer läsning

Annons