Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lätt hemlagat julbord

Se julen som en helg att umgås och äta gott utan att för den skull bli slav under traditionerna. Satsa på några hemlagade rätter där du har chans att visa vad du går för i köket.

Annons

Resten kan du antingen hoppa över eller, om det känns nödvändigt, köpa färdigt.

Julskinkan är för de allra flesta julbordets medelpunkt. Den går att koka på egen spis, alternativt ugnsbaka i egen ugn, men det ska mycket till för att den ska bli godare och saftigare än den man köper. Satsa på en lite större skinka, gärna kring fyra kilo, så minskar risken att den blir torr.

Skär bort svålen och smeta in skinkan med senapsröra. Avsluta med hela, gula senapsfrön som alternativ till ströbrödet och det blir en vacker, senapsmättad skapelse att ställa på julbordet.

Julskinkans bästa vän är hemlagad rödkål. Härligt kryddig och rik på fibrer – det senare är en bristvara på alla julbord – matchar den både skinka, revben, köttbullar och korvar. Kålen tar stor plats i början men efter en timme på låg värme har den sjunkit ihop till mer hanterbar volym.

Den som bara ätit rödkål på burk blir lätt överraskad av de fantastiska smaker som den hemlagade rödkålen har. Här gör hemlagat verkligen skillnad.

Revbensspjäll är en annan typisk göra själv-rätt på julbordet. De ska ges tid så att de blir rejält möra. Får de ligga och dra ett dygn i glögg blir de ännu godare. Det är en fördel om glöggen innehåller alkohol eftersom den har en mörande effekt under marineringen och försvinner helt vid tillagningen.

På gränsen till överkurs men underbart krämig och god är den hemlagade leverpastejen. Den går utmärkt att förbereda men frys in den rå och grädda pastejen strax före jul. Fryser man redan gräddad pastej blir den grynig.

Dan Strandqvist/TT Spektra

dan.strandqvist@ttspektra.se

Mer läsning

Annons