Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Laxlyx i sommartid

/
  • Kall laxtårta med en topp av löjrom är perfekt festmat på försommarens bufféer.Foto: Dan Strandqvist

Examen, pingst eller midsommar spelar ingen roll, laxtårtan med löjrom är så nära idealet man kan komma.

Annons

Den förbereds i lugn och ro, klarar att vänta i kylen upp till ett dygn och är naturligtvis helt underbart god att bjuda på vid försommarens festbufféer.

Se bara till att du har en rund form, så kallad springform, med 26-28 centimeters diameter och löstagbar kant. Att lätt kunna lossa kanten gör det enkelt att hantera tårtan utan missöden. Med plastfilm i formen går det lekande lätt att dra över tårtan till ett vackert fat före servering.

Laxtårtan toppas med löjrom. Svensk löjrom är dyr, men kan i gengäld användas direkt. Amerikansk löjrom, som är den vanligaste i affärerna, innehåller mer vatten och måste därför ges tid att rinna av i finmaskig sil innan den läggs på. Tio minuter i sil brukar räcka för att romen ska bli tillräckligt fast för att inte vattna sig på tårtan.

Dan Strandqvist/TT Spektra

dan.strandqvist@ttspektra.se

Mer läsning

Annons