Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lyxa till laxen

/
  • En bit färsk lax och säsongens rotsaker är en fin början på en maritim höstmiddag.
  • Svenska rotsaker och asiatiska kryddor går förvånansvärt bra ihop med stekt lax.
  • Panko är ett asiatiskt ströbröd som ger fisken ett frasigt skal utan onödigt krånglig hantering. Lättstekt färsk ananas och sötsur sås ger en smakfull inramning.
  • Stekt lax med mousselinsås är inget för kalorijägare. Men kombinerad med en rejäl promenad efter middagen kan man njuta med heder och midja i behåll.

För några generationer sedan ansågs färsk lax vara något av det bästa man kunde bjuda på. Så kom den norska laxexplosionen med odlad lax till korvpris. Nu är det hög tid för laxen att återerövra sin plats på festbordet.

Annons

Lite märkligt är det allt att under samma period som torsken gjort en klassresa från frysta block till varsamt styckad gourmetfisk har laxen gått rakt motsatt väg. Begrepp som färsk Halmstadslax är det knappast någon som minns i dag när det går att köpa lax i alla tänkbara former i vilken matvaruaffär som helst. Att det handlar om såväl ett överfiske som en överproduktion inser de flesta. Ska man njuta lax i dag bör man leta efter exemplar som är odlad eller fångad enligt reglerna för hållbart fiske.

Det sämsta en fisk kan råka ut för är att hamna i lågpristräsket. Plötsligt stiger efterfrågan och fiskarten exploateras mer eller mindre hänsynslöst för kortsiktig ekonomisk vinnig.

Så snälla, tänk på framtiden och välj med mer än den egna plånboken som utgångspunkt.

Ett bra sätt att utnyttja laxen potential är att ge fisken en god, lite lyxig inramning. Det behöver inte innebära ett överflöd av extravaganta tillbehör utan kan vara något så enkelt som svenska höstrotsaker eller en spännande asiatisk kryddning. Bjud den gärna med en extra lyxig sås eller kanske tillagad på ett sätt som man inte tänker på i första taget.

Här kommer tre recept som alla bjuder fisken på ett sätt som överraskar i varierande grad.

Utgå från färsk lax, gärna hel eller i bit, som är betydligt godare än de frysta portionsbitar som blivit stapelvara i många affärer. I manuella fiskdiskar ställer man gärna upp och filear fisken om man tycker det känns svårt på egen hand. Om du vill prova på den delen av arbetet själv är en vanlig, vass hushållskniv fullt tillräcklig. En liten tång är bra för att lätt dra bort benen från den fileade fisken.

Dan Strandqvist/TT Spektra

dan.strandqvist@ttspektra.se

Mer läsning

Annons