Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Magert och mättande på nya året

/
  • En sydfransk aioli med härliga grönsaker, kokt fisk, musslor och en smal vitlökssås värmer i vintermörkret. Foto: Aino Heimerson

Har du nu lovat igen att maten ska bli smalare, sopporna tunnare och att grädden och smöret ska stå i skamvrån? Då passar det med en aioli eller en mager soppa sprängfylld med smak.

Annons
Aioli är en klassisk sydfransk grönsaksrätt med fisk. Prova att servera en smal variant av äggsås, en skummande sabayonsås med smak av senap eller också kan du kosta på dig den klassiska vitlökssåsen, aioli, som gett rätten sitt namn.
Aioli är en festrätt eller den vanliga vardagsrätten på fredagar. Den kan bestå av bara grönsaker och hårdkokta ägg eller byggas ut till en jätterätt med både dyra grönsaker och skaldjur. Buljongen som blir över när du kokat grönsakerna kan du servera i koppar och krydda med salt, pressad vitlök och lite finklippt persilja.
Eller varför inte koka en fransk kyckling i buljong med många grönsaker och kycklingkött? Servera med senap, små sura gurkor och grovt salt. Förutom att den håller förkylningen borta har du mat för flera dagar.
Men vill hellre du koka en smakrik grönsaksbuljong på klassiskt vis får du också ett enkelt recept på den.
(PM)

Aino Heimerson

Mer läsning

Annons