Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mat för uteätare

/

Härliga grillspett att steka över öppen eld, en tacokryddad paj och frasiga piroger med vegetarisk fyllning. Veckans mat är tänkt att ta med på utflykt. Den smakar lika bra i fjällstugan som i en skogsglänta.

Annons

Matlagning är roligt, men det finns stunder då man gärna tar genvägar. När skidbackarna lockar utanför stugknuten känns det bra att ha några mer eller mindre färdiga rätter att plocka fram ur kyl eller frys. Gärna säkra kort som garanterat blir uppskattade.

På skidsemester, eller när aktiviteter avlöser varandra, brukar hungern växa till snabbt. Räkna med att ungdomar är nära nog bottenlösa. Se till att det finns gott bröd med vettiga pålägg som ost, rökt korv eller leverpastej till hands. Förbered gärna maten hemma i lugn och ro. Även om den inte är krånglig att laga, känns det alltid bra när matfrågan är löst på förhand och klar att packa ned när skidsuget slår till.

I Finland finns en lång tradition av pirogbakning. Ofta används enkla råvaror som vitkål i fyllningen. Kålpiroger brukar vara öppna, det vill säga formade som små tofflor. Här vill vi att fyllningen stannar kvar i pirogen och väljer att baka in vitkål, lök och rotsaker i en tunn deg. För att de ska klara transport i ryggsäck läggs pirogerna i plastburkar som står emot de flesta smällar.

Bitar av fläskkött, svamp, lök och paprika kan radas upp på grillspett och läggas i ingefärskryddad marinad. Spetten kan grillas över öppen eld, eller rättare sagt precis intill elden, och är goda att äta med en bit bröd. Packa gärna in spetten i grillfolie så skyddas de mot alltför stark hetta samtidigt som smakerna intensifieras.

Att ta med paj ut i naturen kanske inte är det lättaste. Men att ha en tacokryddad köttfärspaj på lut hemma när skiddagen är över kan vara skönt. Pajen kan snabbt värmas och tillsammans med sallad blir den en uppskattad måltid, inte minst bland de yngre som tagit till sig tacokulturen på allvar.

Dan Strandqvist/TT Spektra

dan.strandqvist@ttspektra.se

Mer läsning

Annons