Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med smak av saffran

/

Säg det brödbak som förutom smör, mjöl och mjölk även innehåller pistiller från 150 blåvioletta krokusblommor. Att det handlar om saffransbröd förstår nog de flesta, men att det går åt så många blommor för ett enda bak kanske överraskar.

Annons

Saffran är en underbar krydda som kräver enormt många arbetstimmar för att utvinnas. De yttersta delarna av blommornas pistiller måste handplockas och sedan följer en räcka av förädling innan kryddan hamnar i små halvgramskuvert. Krokusartens ursprung är i Orienten, inte minst Iran, men i dag odlas den även i stor omfattning i Spanien.

Som allt annat kan även saffran delas in i olika kvaliteter. Bäst, renast och dyrast är så kallad coupé, följt av mancha, rio och sierra i fallande kvalitetsordning. Den saffran vi köper i svenska butiker är i allmänhet någon av de högre kvaliteterna. Däremot bör man vara på sin vakt om man turistar i södra Spanien och blir erbjuden saffran till rövarpris. Risken att bli lurad är stor och den till synes billiga kryddan är inte mycket att ha om man inte får smak eller ens färg på sina lussekatter.

Recept på saffranbröd kan vara ganska tillkrånglade. Dessutom är de i allmänhet för klent kryddade. Vitsen med saffransbröd är ju att de verkligen smakar saffran och, tycker jag, med en lätt smakbrytning av kardemumma. Den senare är en av våra finaste julkryddor som finns i allt från kaffebröd till julmumma utan att vi riktigt känner till det. Växten kardemumma är besläktad med ingefära och smaken är blommigt kryddig. Pliktskyldigast gör vi några lussekatter till morgonkaffet den 13:e men framför allt får det bli ett stort och saftigt saffrans- och kardemummabröd toppad med nötter, mandlar och torkade bär.

När brödet svalnat låter vi nysnö i form av florsocker falla över skapelsen. Du kan äta saffransbrödet till kaffet men den passar snudd på bättre som dessert med en klick vispad grädde eller god kanelglass till. Sällan har begreppet ”andra bullar” känts mer rätt.

dan.strandqvist@ttspektra.se

Mer läsning

Annons