Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mmm... mozzarella

/
  • Amerikansk pizza är brödigare och tjockare än italiensk. Den bakas med fördel ut i låga pajformar och smakar underbart med riktig mozzarella, salami och basilika.
  • Mozzarellafyllda lammfärsbiffar med quinoasallad kombinerar god smak med måttlig mängd kolhydrater.
  • Först äggvänd torskfilé, sedan lättstuvad spenat och överst mozzarella och in med allt i ugnen. Klart inspirerat av italiensk matlagning och hur gott som helst.
  • Varva skivor av mozzarella med tomat. Fortsätt med olivolja, basilika och svartpeppar.Vips har vi en italiensk caprese att njuta före maten.

Med mozzarella får de italienska rätterna rätt smak. Den vita och milda osten är ett måste, antingen det ska göras en enkel caprese eller fyllda lammfärsbiffar.

Annons

I en svensk ostdisk finns det två eller tre sorters mozzarella. Dels en riven gul ost som oftast kommer från Danmark. En helt okej smak och bra smältegenskaper gör den idealisk till gratänger och varma mackor. Men någon riktig mozzarella är det inte. När vi kommer in på den äkta varan finns även den i olika varianter. Dels den som är gjord på buffelmjölk, vilket är den rätta råvaran, dels den som är gjord på vanlig komjölk. Skillnaden är inte stor, men en riktig ”ur-mozzarella” ska vara gjord på buffelmjölk.

Tomater, basilika och mozzarella är tre bra kompisar i det italienska köket. Tillsammans bildar de grunden för en lika enkel som raffinerad förrätt kallad caprese. Lägg till olivolja och svartpeppar så är ingredienslistan komplett.

Om du lägger samma råvaror på en pizza blir det en margherita som inte bara smakar italienskt utan även går i nationens färger rött, vitt och grönt.

I dag är pizza något av världsmat och det bakas pizza i varje liten landsortshåla, inte minst i Sverige. Lokalt kan pizzakulturen variera och amerikanska pizzor är ofta tjockare och mer brödiga än italienska.

Amerikansk pizza med enkel tomatsås och italiensk mozzarella är en fantastisk kombination. Sedan kan man bygga vidare med vad man tycker bäst om. Här blir det paprikor, lök, salami och massor av färsk basilika.

Lammfärsbiffar kryddade med vitlök och fyllda med mozzarella är gott så man nästan ryser. Gärna med en kolhydratsnål quinoasallad som förutom kokta quinoafrön innehåller tomat, rödlök, blandade blad och basilika.

Mozzarellans fina smältegenskaper gör att den stortrivs på allt som tillagas i ugn. Äggvänd torskfilé med gräddkokt bladspenat toppad med tunna skivor mozzarella är ännu ett exempel på italiensk kokkonst när den är som bäst.

Dan Strandqvist/TT Spektra

dan.strandqvist@ttspektra.se

Mer läsning

Annons