Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mysigare fredagsmys för alla

/
  • Fredagsmys i hemlagad och hembakad version. Minipizzor av olika slag och cupcakes ger myset ett nytt ansikte.
  • Inte är de stora men smaken är den rätta. Minipizzor är mat som verkligen går hem.
  • Chokladcupcakes med spritsad apelsintopping funkar både som dessert, kaffe­bröd eller som något man stoppar i sig för att de är så goda.
  • Vuxenmys med varmrökt lax, örtkryddad romsås och kokt sparrispotatis. Lyxigt, i stort sett färdiglagat och underbart gott.

Fredagsmys har gått från att vara en reklamslogan till något många tar på blodigt allvar.

Annons

Efter en arbetsvecka med stress och spring känns det skönt att åtminstone en kväll i veckan är vikt till familjeliv. Men allt fredagsmys behöver inte vara en röra av tacos, potatischips och ostbågar. I dag lagar vi egen mysmat som inte bara passar de små, utan även de vuxna, som också kan behöva en kväll utan alltför komplicerad matlagning.

Cupcakes är roliga bakverk som verkligen sticker ut. Både själva muffinskakorna och toppingen kan smaksättas. Här hackar vi ned choklad som får smälta i muffinskakorna under gräddningen. När de svalnat spritsar vi på en apelsintopping och toppas med strössel.

Pizza har väl alla ätit sig mer eller mindre trötta på. Men att bjuda på små inbakade calzone eller bakeuppizzor i bullformar känns överraskande och spännande. Det går bra att baka dem parallellt och för enkelhetens skull går vi på enkel och säker fyllning i form av tomat, mozzarella, skinka och champinjoner. Den som vill kan naturligtvis variera fyllningen.

Fredagsmys för vuxna då? Det ska vara gott, lite lyxigt och lättlagat, så att man verkligen får tid för varandra. Satsa på mat som i stort sett bara är att lägga upp. Varmrökt lax serverad med en kall sås baserad på majonnäs, crème fraiche, laxrom och olika örter är ett utmärkt exempel. Varsamt kokt sparrispotatis som rullas i olja, örter och flingsalt är det enda som behöver upp på spisen. Lägg potatisreceptet på minnet, för godare potatis får man leta efter.

Mer läsning

Annons