Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu är det ­säsong för bär

/
  • Lägg ner lite tid på din jordgubbsdessert och det blir hur gott och vackert som helst. Smördeg, vaniljkräm och färska jordgubbar trivs utmärkt tillsammans.
  • Jordgubbar Romanoff bjuds i glas. Desserten kan förberedas och ställas i kyl i väntan på servering.
  • Frukt, både svensk och exotisk, kan läggas på grillen och bjudas med riktigt kyld, vispad grädde.
  • Hallongrottor bakas normalt med hallonsylt men färska hallon i grottorna blir så mycket godare. Ett bra sätt att få användning för bär som gått sönder.

Jordgubbarna är först ut. De svenska ”gubbarna” gjorde entré redan några veckor före midsommar och brukar finnas kvar på marknaden fram till den gamla kräftpremiären.

Annons

Hallon och blåbär kommer när som helst och sedan väller det på med plommon, körsbär, vinbär, krusbär och många andra bär från skog och trädgård.

Med ett par plattor djupfryst smördeg, en klick vaniljkräm och riktigt fina jordgubbar kan man enkelt göra en lyxig dessert. Smördeg i botten och på toppen, däremellan jordgubbar skurna i klyftor, vaniljkräm och vispad grädde. Det enda kruxet är att man inte kan lägga ihop desserten för långt i förväg. Då mjuknar smördegen och blir lite nattstånden och trist. Men man kan förbereda allt det andra så går det ändå snabbt att lägga ihop desserten strax före servering.

Är det förberedelser som gäller är jordgubbsdesserten Romanoff ett bättre val. Den klarar några timmar i kylskåp och blir egentligen godare av att stå en stund. Romanoff ska normalt smaksättas med citruslikör, men det är ingen nödvändighet eftersom det raspade apelsinskalet ger snudd på samma smak.

Frukt på grillen är inget nytt men ändå blir alla smått lyriska när resultatet ställs fram. Färsk grillad ananas toppad med ljust muscovadosocker blandat med lönnsirap låter som en översöt dessert men i praktiken upplevs den som fräsch och frisk. Vill man ändå gå mer åt det syrliga hållet kan man grilla blandade frukter och toppa med smaksatt balsamvinäger.

Ett annat alternativ är att trä upp jordgubbar på träspett som läggs på grillen ett par minuter. Servera spetten med hårt vispad grädde som kylts ordentligt, allt för att få kontrast mellan varmt och kallt. Avsluta med att riva mörk choklad över och toppa med några blad citronmeliss. Enklare kan det inte bli. Knappast godare heller.

Dan Strandqvist/TT Spektra

Mer läsning

Annons